Mládek jako ministr u Sobotky neskončí, zní z ČSSD

Martina Machová Martina Machová
21. 3. 2013 20:00
Stínového ministra financí ČSSD nejspíš zachrání jeho nenahraditelnost
Prostořeký stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.
Prostořeký stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šance, že sociálnědemokratický stínový ministr financí Jan Mládek přežije rekonstrukci Sobotkova stínového kabinetu, je více jak 50 na 50. A to přesto, že sám Bohuslav Sobotka Hospodářským novinám řekl, že je s jeho prací "hrubě nespokojen".

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily zdroje z Lidového domu, které připustily, že jejich předseda sice váhá, ale že si Mládka s největší pravděpodobností ve své přípravce pro ministerská křesla ponechá.

Přesto se v stranických kuloárech objevila jména možných nástupců. Nejčastěji se mluví o novém místopředsedovi ČSSD a plzeňském hejtmanovi Milanu Chovancovi.  

Sám Mládek si po svých posledních entrée, kdy nejprve označil živnostníky za parazity a později se v rozhovoru pro Hospodářské noviny zase rozhovořil o tom, že "průměrný důchodce má pět let mezi odchodem do důchodu a úmrtím", dal bobříka mlčení. Na dotaz Aktuálně.cz, zda hodlá v stínové vládě zůstat, neodpověděl.

"Změny ve stínové vládě představím v horizontu několika týdnů," reagoval suše na dotaz Aktuálně.cz o Mládkově budoucnosti Bohuslav Sobotka. Lidé kolem Sobotky tvrdí, že setrvání Mládka ve stínové vládě je "tutovka", zemanovské křídlo v ČSSD pak připouští "že je lidské udělat chybu".

Zajímavé je sledovat názory v pražské sociální demokracii. Její vlivný člen Petr Hulinský tvrdí, že přes nešťastný výrok je Mládek "největší ekonomický odborník a člověk na svém místě."

Byla to přitom pražská organizace, která na neobratného stínového ministra zaútočila a řekla, že by měl odejít. I toto nasvědčuje skutečnosti, že strana jen dala Mládkovi veřejný políček a ekonom stínovým ministrem zůstane.

Přese vše se mezi vlivnými straníky začíná spekulovat, kdo by slovně neobratného ekonoma mohl nahradit.

Nová tvář ve vedení ČSSD Milan Chovanec.
Nová tvář ve vedení ČSSD Milan Chovanec. | Foto: Ludvík Hradilek

Tak třeba ten hejtman Chovanec...

V Lidovém domě se například začíná mluvit o tom, že Mládkovým nástupcem by mohl být plzeňský hejtman Milan Chovanec.

"Ano, mluví se o něm. Odpovídalo by to i jeho posílené pozici ze sjezdu," potvrdil úvahy člen vedení ČSSD.

Sám Chovanec ovšem deníku Aktuálně.cz řekl, že nic takového v souvislosti se svou osobou neslyšel. "Ani takové ambice nemám," tvrdí.

Chovanec je známý tím, že si dává velký pozor, co mediím říká, a snaží se do stranických vyjednávání veřejně nezasahovat. Na druhou stranu v této souvislosti politici, kteří k němu mají blízko, tvrdí, že plzeňský politik zná své limity a prioritou je pro něj resort dopravy.

Chovancův možný přestup na finance ovšem roztáčí další spekulace. Uvolnilo by se totiž místo stínového ministra dopravy, které dosud zastával, a to by pak mohlo být nabídnuté dalšímu hejtmanovi, který v současné vládě není ve svém resortu spokojen.

Stínová vláda - verze 2011.
Stínová vláda - verze 2011. | Foto: Ludvík Hradilek

Strana plná divokých spekulací

V úvahu by pak podle některých stranických stratégů přicházel například Jihočech Jiří Zimola, o němž je známo, že resort životního prostředí bere spíš jako z nouze ctnost. Spekuluje se ovšem i o Sobotkově zástupci, dnes stínovém ministru zemědělství, Michalu Haškovi.

Vláda totiž chce ministerstvo dopravy spojit s průmyslem a obchodem a vytvořit jakési "superministerstvo". A tak protějškem "zlého muže" ODS Martina Kuby by mohl být "zlý muž" ČSSD (jak se na ostravském sjezdu sám tituloval) Michal Hašek.

Seznam kandidátů na šéfa ekonomického programu ČSSD ovšem Chovancovým jménem nekončí.

Lubomír Zaorálek pro Hospodářské noviny uvedl, že by dobrým adeptem byl Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Vysočiny.

Deník Insider pak zaznamenal i jména jako Milan Urban nebo někdejší Grossův vicepremiér, nestraník Martin Jahn. Jejich skutečné angažmá je ovšem více než nepravděpodobné.

V neprospěch Urbana hovoří, že jej zdiskreditovala jeho dovolená s lobbisty v Toskánsku, v neprospěch Jahna pak fakt, že Jahn sám bere podobné nápady s rezervou.

"Nemá cenu se vyjadřovat k něčemu, co nikdo nenabízel," tvrdí muž, který v současnosti pracuje jako vrcholový manažer společnosti Volkswagen. „Je to už takový kolorit, ptát se mne na takové věci," dodal.

Do úvah s výběrem nestraníka se pak sociálním demokratům vkrádá ještě jedna komplikace.

"Post je brán jako protiváha k premiérovi, takže v případě koaliční vlády jej ani nemusíme získat," připomíná zdroj z Lidového domu. "A kdo by ze soukromé sféry šel do rizika, aby s námi více jak rok něco dělal a pak nic," dodává jeho kolega, rovněž vysoce postavený socialista.

 

Právě se děje

Další zprávy