Mítink za Čunka: Sešlo se sto lidí. Mezi nimi i Hučín

Jakub Antoš
18. 4. 2007 17:18
Na demonstraci zavítal i vicepremiér Čunek
Pan Marek Kotík přijel podpořit pana Jiřího Čunka až ze Zlína.
Pan Marek Kotík přijel podpořit pana Jiřího Čunka až ze Zlína. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Před úřadem vlády se sešla asi stovka příznivců lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Dávají najevo, že si nepřejí, aby za obvinění z korupce a za xenofobní protiromské výroky odstoupil z vlády.

Setkání zahájil jeho hlavní organizátor Zbyněk Horváth.

"Rozhodně neřešíme Čunkovu vinu či nevinu. Máme ale dostatek důkazů k tomu, abychom tvrdili, že se nejedná o standardní trestní stíhání," zdůvodnil své angažmá v Čunkově kauze, když toto úterý odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Speciál
Autor fotografie: sh

Asi deset lidí přineslo před Úřad vlády transparenty. "Zelení?? Fuj!", kritizuje jeden z nich Stranu zelených, která se vyslovila pro to, aby Jiří Čunek kvůli svým skandálům z vlády odstoupil.

Čunek na demonstraci za Čunka

Za zelené je však senátorem také jeden z předních pročunkovských aktivistů senátor Jaromír Štětina. "Mlčící většina stojí za Čunkem", hlásá další. Jiné transparenty odsuzovaly presumpci viny.

V průběhu manifestace před Úřad vlády přišel také vicepremiér Jiří Čunek, který ocenil, že mu vyjadřují podporu i lidé, které nezná.

"Překvapili mě ti, kteří zorganizovali toto setkání, protože je to pro mě neobvyklá příležitost. Já jsem vždycky zažil jenom demonstraci proti. Demonstraci pro jsem nezažil nikdy," řekl Čunek přítomným.

Říkal, že je rád za podporu své rodiny, obyvatel Vsetína, straníků i neznámých lidí. Na otázku novinářů, jestli by odstoupil v případě, že by ho k tomu vyzvala jeho vlastní strana, později řekl, že rozhodně ano.

Antikomunista a xenofob před Strakovkou

Na mítink přišli i někteří známí lidé. Zřejmě nejznámější český antikomunista Vladimír Hučín a Petr Bakalář, autor protiromských spisků Psychologie Romů a Tabu v sociálních vědách. Kvůli jeho textům na něj podal trestní oznámení například sociolog Tomáš Kamin.

"Připadá mi nebezpečnější, než když vyšel Hitlerův Mein Kampf," uvedl k druhé jmenované knize v době jejího vydání tehdejší předseda Pražské židovské obce Tomáš Jelínek.

Kauzu Jiřího Čunka, který je obviněný z převzetí půlmilionového úplatku, označili přítomní za nesmyslnou a vykonstruovanou

Hučínovi i hlavnímu organizátorovi Horváthovi na kauze Čunek nejvíce vadí způsob, jakým policie vyšetřuje korupční aféru předsedy lidovců. Hučín ve svém vystoupení na manifestaci hovořil o státním zástupci Radimu Obstovi, který je spojen s kauzou vicepremiéra Čunka.

To je podle nich člověk, jehož rodina má za sebou temnou komunistickou minulost. Hučín vyzval, aby si lidé zjistili, co je to za člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy