Místopředsednictví Sněmovny chtějí Gazdík i Okamura

ČTK ČTK
3. 12. 2013 11:16
Úsvit nominoval i po první neúspěšné volbě opět Okamuru, Gazdík vystřídal Kalouska.
Petr Gazdík vystřídal v nominaci Miroslava Kalouska.
Petr Gazdík vystřídal v nominaci Miroslava Kalouska. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O funkci místopředsedy Sněmovny se utkají bývalý šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Jiné nominace sněmovní strany nepodaly. 

Řekl to před úterním zasedáním volební komise její předseda Martin Kolovratník (ANO). Volba se uskuteční na schůzi dolní komory ve středu.

Čtvrté křeslo místopředsedy Sněmovny zůstalo po první volbě zatím neobsazeno. Před týdnem neuspěli Okamura ani jeho protikandidát Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zatímco Úsvit nominoval opět Okamuru, Kalousek si vyměnil role s Gazdíkem. Zatímco Kalousek je nově šéfem frakce TOP 09 a Starostů, Gazdík bude usilovat o místopředsednické křeslo Sněmovny.

Poslanci zvolili minulou středu tři místopředsedy. Stali se jimi Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM).

Už v prvním kole vypadla bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Sněmovnu nově vede sociální demokrat Jan Hamáček.

Bývalý senátor Okamura dostal v obou kolech tajné volby víc hlasů než první místopředseda TOP 09 a exministr financí Kalousek. Ani jednomu ale jejich počet k získání křesla nestačil.

 

Právě se děje

Další zprávy