TOP 09 opouští její spoluzakladatel Lukša, vadí mu Kalouskova politika

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 31. 3. 2016 9:59
Bývalý místopředseda TOP 09 a starosta Čeladné Pavol Lukša odešel ze strany. "Nemohu se ztotožnit s dnešní orientací politiky TOP 09 prezentovanou především Miroslavem Kalouskem. Ta obsahuje ve většině případů pouze útoky, agresivitu a nenabízí žádná řešení," uvedl Lukša ve svém prohlášení. Strana se podle něj soustředí pouze na témata, která prakticky neřeší problémy občanů. Lukša je spoluzakladatelem TOP 09, ve straně byl od roku 2009.
Pavol Lukša
Pavol Lukša | Foto: Ludvík Hradilek

Čeladná (Frýdecko-Místecko) - Bývalý dlouholetý místopředseda TOP 09 a starosta Čeladné na Frýdecko-Místecku Pavol Lukša rezignoval na členství ve straně. Zdůvodnil to tím, že se nemůže ztotožnit s dnešní orientací politiky TOP 09 prezentovanou především Miroslavem Kalouskem. Podle Kalouska se Lukša se stranou názorově rozcházel a důvody, které pro svůj odchod uvedl, jsou zástupné.

"Já si nemyslím, že TOP 09 by musela být politickou stranou, která je stále konfrontační. A já jsem nabyl dojmu, že jedinou věc, kterou v poslední době máme, máme konfrontaci, a to takřka denně a s každým, a já si myslím, že to není dobře," řekl Lukša.

Uvedl, že současná politika TOP 09 obsahuje pouze útoky, agresivitu a nenabízí žádná řešení. "Zcela opomíjí práci ve prospěch občanů ve městech a obcích a soustředí se pouze na témata, která neřeší prakticky žádné problémy občanů, a tím se pro mě stává neakceptovatelnou," uvedl Lukša.

Kalousek řekl, že Lukšovo rozhodnutí vítá. "Neusnesl, že už ve straně neměl žádnou podporu, což se projevilo na sněmu," řekl. Na sněmu TOP 09 loni v listopadu Lukša skončil jako místopředseda strany. "On se se stranou názorově rozcházel, ať už se to týká jeho sympatií k Rusku nebo ke xenofobům," dodal Kalousek.

Pavol Lukša byl členem TOP 09 od roku 2009 a místopředsedou od jejího ustavujícího sněmu v listopadu 2009 až do loňska. Do loňska byl také předsedou krajské organizace. Je dlouholetým starostou Čeladné. Dříve byl Lukša členem KDU-ČSL, v letech 2005 až 2006 byl jejím místopředsedou. Byl náměstkem moravskoslezského hejtmana (2004 až 2008) a členem krajského zastupitelstva (do roku 2012).

Lukša zatím neřekl, zda bude kandidovat v podzimních krajských volbách. "Do krajských voleb je ještě daleko, ale určitě ne v dresu hnutí nebo do strany, které jsou v současné době známy na naší politické scéně," řekl.

Nekonečný seriál Hlavní město unavuje. Je čím dál jasnější, že jedinou možností, jak tuto ostudu ukončit, je schůzka Andrej Babiš – Miroslav Kalousek. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy