Mise do Afghánistánu je ohrožena. Vláda nemá hlasy

Petr Holub a Kateřina Eliášová
30. 4. 2008 10:33
Zelení mají s vysláním vojáků problém
Čeští vojáci v Afghánistánu
Čeští vojáci v Afghánistánu | Foto: Armáda ČR

Praha - Kabinet Mirka Topolánka nemá před středečním hlasováním zajištěn dostatečný počet hlasů pro vyslání českých vojáků na misi do Afghánistánu.

Proti se postavili někteří zelení. Pochybují o smyslu mise.

O vyslání stovky vojáků Českou republiku požádaly Spojené státy. Mají se podílet na protiteroristické akci Trvalá svoboda.

Proti vyslání vojáků speciální prostějovské jednotky se otevřeně vyslovila například poslankyně Kateřina Jacques.

"Bojovat proti terorismu je objektivně nutné. Zároveň vycházím z toho, že terorismus je především kriminální jev, před kterým nás neochrání pouhý válečný akt," řekla Aktuálně.cz Jacques.

Hlasovat podle svědomí

Zelení se dohodli, že budou skutečně hlasovat jen podle svého svědomí, nikoli jednotně s koalicí. Zatímco Jacques bude proti, její stranický kolega a ministr školství Ondřej Liška bude zase pro. Vládě tak bude chybět pár hlasů, opozice jí ale situaci moc neulehčí.

Sociální demokraté fakt, že je v této věci koalice nejednotná, využili. Ačkoliv na zahraničním výboru vyslání vojsk někteří sociální demokraté podpořili, teď váhají.

"Čekáme na premiéra Mirka Topolánka, až nás ujistí, že vyslání vojáků podporují všichni vládní poslanci. Potom i někteří naši poslanci tu misi podpoří," řekl Aktuálně.cz předseda zahraničního výboru a poslanec za ČSSD Jan Hamáček.

Co budou vojáci dělat?

V čem je hlavní problém? Poslancům ČSSD údajně nikdo neobjasnil, co přesně budou vojáci v Afghánistánu dělat.

Jisté je, že nebudou pod velením NATO, ale pod přímým velením Spojených států. Půjdou do otevřených přímých bojů s Talibanci a jejich úkoly budou jasné až na místě.

Sociální demokraty byla o smyslu mise na jednání klubu přesvědčovat i ministryně obrany Vlasta Parkanová. Podle informací Aktuálně.cz mezi sociálními demokraty panuje ochota k dohodě. Podmínkou však bude, že proti vyslání nebudou všichni zelení, část musí hlasovat pro.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který bude hlasovat proti vyslání, Aktuálně.cz potvrdil, že se klub ČSSD sejde zřejmě mimořádně i zítra. Právě tady se sociální demokraté dohodnou, jestli budou pro radikální návrh Jana Hamáčka nebo budou ochotni jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy