Ministryní pro životní prostředí bude Rut Bízková

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
7. 4. 2010 12:50
Nominaci potvrdil lídr ODS Petr Nečas
Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková
Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková | Foto: www.mzp.cz

Praha - Novou ministryní životního prostředí ve vládě Jana Fischera bude dosavadní náměstkyně úřadu Rut Bízková.

Nový lídr ODS Petr Nečas potvrdil, že ji jeho strana do úřednického kabinetu nominuje.

Bízková nahradí v čele resortu Jakuba Šebestu, který řídil miniterstvo životního prostřední zároveň s ministerstvem zemědělství. Šebestu pověřil touto funkcí premiér poté, co z vlády odešel zástupce Strany zelených Jan Dusík.

Premiér už oznámil, že nominaci Bízkové na post ministryně už poslal prezidentu Klausovi. POdle ČTK však Hrad kvůli summitu USA-Rusko rozhodne o jmenování nové členky vlády až v pátek.

Vládní rovnováha

Bízková byla členkou ODS; aby mohla být ve vládě nestraníků, v úterý ze strany vystoupila.

Vláda, kterou krátce po Dusíkově rezignaci opustili ministři nominovaní Stranou zelených, má nyní sedmnáct členů, osm ministrů nominovala ČSSD a osm má od nynějška ODS.

Obě velké strany se přitom nedokázaly shodnout, jak má být situace s ministerstvem životního prostředí vyřešena. Rozhodl tedy sám premiér Fischer. Prakticky však akceptoval postoj, který při vyjednáváních zastávala ODS.  

Svůj verdikt zdůvodnil premiér právě tím, že se po odchodu zelených z kabinetu "vychýlila rovnováha v neprospěch ODS".

Pracovala v ČEZu, rozhodne o Prunéřovu

Rut Bízkové je dvaapadesát let, od září 2006 je na ministerstvu životního prostředí náměstkyní. Je absolventkou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, v 90. letech pracovala krátce pro ČEZ - jako mluvčí uhelných elektráren.

Pak už začala její kariéra na ministerstvu životního prostředí. Byla  ředitelkou odboru pro styk s veřejností a od roku 2004 působila v informační agentuře CENIA,  příspěvkové organizaci MŽP.

Právě Bízkové působení v ČEZu teď kritizují nevládní organizace. Tvrdí, že Bízková půjde ČEZu na ruku při rozhodování o konečné podobě nové elektrárny Prunéřov.

"Nezbývá než pogratulovat Martinu Romanovi k úspěšné politické rošádě. Fakt, že se mu podařilo během pár týdnů zabránit vydání negativního stanoviska k Prunéřovu, vyvolat vládní krizi, vystrnadit z vlády zelené a zařídit, že klíčový post ministra životního prostředí nakonec obsadí bývalá mluvčí uhelných elektráren, je spřízněná duše, je obdivuhodný. Bereme to jako další explicitní důkaz, že v této zemi politici neřídí ČEZ, ale ČEZ řídí politiky," uvedl Jan Rovenský z Greenpeace.

"Premiér Jan Fischer prohlásil, že novým ministrem musí být skutečný odborník. Jestliže jím bude paní Rut Bízková, pak jde skutečně o 'odborníka na svém místě'. Vedle toho, že pracovala jako tisková mluvčí ČEZu, dlouhodobě hájila zájmy energetiků i při svém působení na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Premiér by tedy jmenováním Bízkové úspěšně završil své angažmá ve prospěch ČEZu," dodal Jan Šrytr, právník Ekologického právního servisu.

Bylo to za jiného vedení ČEZ

Rut Bízková na svou kritiku v České televizi reagovala, že v ČEz pracovala za úplně jiného vedení této společnosti.

"Považuji to za dobrou zkušenost," řekla Bízková. Odmítla, že by jí práce v ČEZ jakkoli ovlivňovala při rozhodování o Prunéřovu. "Ti, co mě znají, vědí, že se nenechám zatlačit do kouta," prohlásila Bízková, která rozhodnutí o Prunéřovu pokládá za svou prioritu.

 

Právě se děje

Další zprávy