Budoucí ministryně se setkaly se Zemanem. Němcová i Dostálová se s prezidentem na prioritách shodují

Jan Menšík ČTK Jan Menšík, ČTK
7. 12. 2017 15:34
Budoucí ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová a její kolegyně Klára Dostálová, jež má šéfovat ministerstvu pro místní rozvoj.
Jaroslava Němcová. | Video: Zdeněk Bašus

Lány - Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek setkal v Lánech s kandidátkami na ministryně práce a pro místní rozvoj Jaroslavou Němcovou a Klárou Dostálovou (obě ANO). Obě političky seznámily prezidenta se svými prioritami na ministerstvech a novinářům řekly, že se s hlavou státu v pohledu na problematiku shodly. Zeman se v dalších dnech chce sejít ještě se zbývajícími sedmi novými členy připravované vlády Andreje Babiše (ANO), než celý kabinet jmenuje.

"S panem prezidentem jsme se bavili jsme o důchodové reformě, zvýšení životní úrovně našich seniorů a nastartování pravidelné valorizace důchodů," řekla Němcová, která plánuje také paušálně navýšit důchody o tisíc korun pro seniory ve věku nad 85 let. Penze se pravidelně zvyšují už nyní, a to každoročně k 1. lednu. Ukládá to zákon. "Důchodovou reformu jsme probírali dopodrobna a s panem prezidentem panuje shoda," dodala.

Současně však Němcová upozorňuje, že nastartování důchodové reformy není otázky dvou let, ale spíše dlouhodobějšího časového horizontu. "Chceme ji připravit tak, aby se na ni dalo ohlížet i v příštím období," vysvětlila. 

Avšak podle Němcové se některé změny dají provést rychle. Zmínila například, že by základní výměra důchodu mohla od ledna 2019 odpovídat deseti procentům průměrné mzdy ve státě místo nynějším devíti procentům. Tento krok by byl výhodný ale jen pro část seniorů a seniorek. Přilepšili by si lidé s nižší penzí, tedy hlavně ženy. Ostatním by se důchody zvyšovaly méně než dosud. Aby tyto změny začaly platit, musí se změnit zákony.

Přestože jmenování vlády proběhne nejdříve 13. prosince a následně jí bude muset sněmovna vyslovit důvěru, ministerstvo již na přípravě reformy začíná pracovat. "Bez toho, jestli máme nebo nemáme důvěru, tak začínáme na důchodové reformě pracovat. Je to priorita pro kterou budeme muset najít širokou politickou podporu," tvrdí budoucí ministryně práce. 

Další prioritou, kterou budoucí šéfka resortu s prezidentem podrobně projednávala, je také změna systému sociálních dávek a jejich vnímání českými občany. "Čeká nás revize sociálních dávek, jejich dopadu a chceme zavést systém, aby konečně lidé přestali pohlížet na dávky jako na něco standardního a vyplatilo se jim pracovat," uvedla před novináři Němcová. I zde se se Zemanem názorově shodují.

S ministerstvem financí chce pak ještě jednat o navýšení částky pro sociální služby. Podle ní kraje vyčíslily, že by bylo potřeba pro příští rok asi sedm miliard navíc. Sněmovní sociální výbor ve čtvrtek dolní komoře doporučil, aby ministerstvu práce přidala na sociální služby pro příští rok do pokladny díky přesunu peněz v navrhovaném rozpočtu tři miliardy.

S dávkami souvisí také úloha Úřadu práce. V současné době má Česko nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a pro firmy je problém najít zaměstnance pro volná pracovní místa. "Je potřeba se zaměřit na to, aby se Úřadu práce vrátila jeho původní role. Plánovat tedy dopředu, analyzovat, které odbornosti budou do budoucna potřeba," shrnula Němcová. 

Němcová se chce dál věnovat i změnám v lékařské posudkové službě či řešení situace dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině. 

Dostálová chce resort přeměnit na ministerstvo veřejného financování

Dostálová řekla, že by chtěla přeměnit ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo veřejného financování. Strategické investice by podle ní měly mířit zejména do dopravní infrastruktury, ale také do obnovy památek nebo rekonstrukcí tělocvičen. Úřad by se pod jejím vedením měl také připravit na financování ze státního rozpočtu, protože dotací z Evropské unie, které ministerstvo spravovalo, bude v budoucnu ubývat.

Dostálová by také chtěla navýšit rozpočet ministerstva. Prezidenta podle ní nepříjemně překvapila informace, že byl pro příští rok snížen o 65 procent. Zeman chce podle Dostálové ještě apelovat na poslance, aby strukturu výdajů státního rozpočtu změnili ve prospěch ministerstva.

Němcová a Dostálová byly prvními členy pravděpodobné vlády, s nimiž se Miloš Zeman setkal. Již dříve Zeman avizoval, že se v Lánech sejde se všemi novými ministry, aby je poznal. Setkat se s těmi staronovými se prezident nechystá, protože jejich stanoviska a plány zná. Navíc by to Zeman nestihl, jelikož vyhověl žádosti premiéra Andreje Babiše o jmenování vlády v dřívějším termínu, tedy 13. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy