Ministryně kultury Třeštíková odstoupila

Red Dom
24. 1. 2007 22:04
Praha - Vláda premiéra Mirka Topolánka po dvou týdnech od jmenování přišla o prvního člena. Ministryně kultury Helena Třeštíková rezignovala.
Ministryně kultury Třeštíková pohrozila rezignací poprvé minulý týden. Dnes svoji hrozbu naplnila
Ministryně kultury Třeštíková pohrozila rezignací poprvé minulý týden. Dnes svoji hrozbu naplnila | Foto: Ondřej Besperát

Třeštíková své rozhodnutí rezignovat zdůvodnila tím, že jí vadí politický tlak na obsazení míst náměstků.

Deníku Aktuálně.cz se podařilo na telefonním čísle Třeštíkové spojit pouze s jejím poradcem Milanem Řepkou, který odkázal na oficiální vyjádření ministryně, kde& Třeštíková informuje o tom, že rezignaci už poslala premiérovi. Dál se podle svého poradce Řepky odmítá ke svému rozhodnutí vyjadřovat.

V prohlášení se exministryně odvolává na týden starou událost, kdy veřejně vystoupila a oznámila, že na ni premiér Topolánek tlačí, aby za svého náměstka jmenovala Františka Formánka, který už jako náměstek na ministerstvu kultury působil za vlády ČSSD a ministra Vítězslava Jandáka.

"Chápu současnou složitost politických jednání, ale nehodlám pro udržení funkce ministra obětovat svou lidskou čest a sebeúctu," řekla Třeštíková před týdnem. A dnes mimo jiné dodala: "Na mém postoji se nic nemění. Nechci nikoho poškodit, ale hodlám dostát svým slovům. Poté, co jsem pana premiéra ústně informovala o důvodech, které mne vedou k tomuto řešení, jsem mu dnes také odeslala svou rezignaci."

ČTĚTE VÍCE:
Helena Třeštíková, nová ministryně kultury. Dekret se jmenováním právě dostala.
Helena Třeštíková, nová ministryně kultury. Dekret se jmenováním právě dostala. | Foto: Ondřej Besperát

Ministryně kultury předvedla patrně nejrychlejší rezignaci v historii české politky. I za necelé dva týdny ve funkci však vyřešila největší problém svého předchůdce na ministerstvu - rychle jmenovala nového ředitele Národního divadla, čímž předešla hrozící stávce herců první české scény.

Že by Talíř?

Politici jsou rezignací Heleny Třeštíkové zaskočeni, ale lidovci řekli, že jejího nástupce chtějí vybrat rychle - do tohoto pátku.

Poslední slovo bude mít celostátní výbor strany," uvedl ve středu večer mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek uvedl, že vybírat se bude jak z nestraníků, tak i ze členů lidové strany. Podle Línka je v "portfoliu" kandidátů například i nynější první náměstek Třeštíkové, bývalý lidovecký poslanec Jaromír Talíř či školská expertka, poslankyně Michaela Šojdrová.

"Rozhodnutí paní Třeštíkové mě velmi mrzí, je to ztráta pro vládu, KDU-ČSL i pro českou kulturu. Myslím, že to byla charismatická a čestná dáma, ale je to její svobodné rozhodnutí," prohlásil druhý muž KDU-ČSL.

Premiér Topolánek vyjádřil nad rezignací Třeštíkové lítost, zároveň popřel, že by ji vnucoval náměstka, kterého nechtěla.

"Stejně jako samotný fakt rezignace mě mrzí i důvody, které Helena Třeštíková pro své rozhodnutí uvádí. Paní ministryně měla naprostou personální volnost a nebyl na ni vyvíjen v tomto směru žádný nátlak," uvedl Topolánek.

Díky za krátkou podporu

V prohlášení na rozloučenou Třeštíková poděkovala všem, kdo ji v práci podporovali.

"Děkuji jim také za víru nejen v upřímnost mých slov, ale i v mou opravdovou snahu dostát všem úkolům, s nimiž jsem se ve funkci ministryně setkala. Jsem ráda, že jsem tyto lidi měla možnost poznat a spolupracovat s nimi," dodala Třeštíková a popřála Topolánkově vládě mnoho úspěchů a dobrých rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy