Ministrova kancelář vycouvala ze sporu se státem

Pavel Baroch
22. 7. 2010 19:25
Žaloba za čistý vzduch mířila z právní firmy, kde je společníkem ministr životního prostředí Pavel Drobil
Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Jmenováním nového ministra životního prostředí Pavla Drobila přišla Ostrava o advokátní kancelář Pyšný, Weber & Partneři, která město zastupovala ve sporu s ministerstvem životního prostředí, respektive se státem o čistý vzduch.

Drobil je původní profesí advokát, a byť má praxi pozastavenou, v této kanceláři je společníkem. A žaloval by tedy sám sebe.

"Doktor Petr Pyšný nám oznámil, že tato kancelář již nadále nemůže město v dané věci zastupovat, důvodem je účast současného ministra životního prostředí Pavla Drobila jakožto společníka advokátní kanceláře, čímž by mohlo dojít ke kolizi zájmů," řekl ostravský primátor Petr Kajnar.

Primátorovi přitom Drobilova majetková účast v kanceláři nevadila. S jejími službami je spokojená, takže s ní i nadále bude v jiných kauzách spolupracovat. "S advokátní kanceláří spolupracujeme zhruba deset let," vzkázal Aktuálně.cz primátor Kajnar prostřednictvím své mluvčí.

Za vypracování žaloby 50 tisíc bez DPH

Ostrava už advokátní kanceláři Pyšný, Weber & Partneři uhradila smluvní částku za vypracování žaloby na stát.

"Zaplatili jsme 50 tisíc korun bez DPH," řekla Aktuálně.cz ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Primátor města je přesvědčen, že změna advokátní kanceláře spor se státem neprodlouží.

"Do doby, než Městský soud v Praze začne naši žalobu projednávat, bude nově zvolená kancelář se spisem detailně seznámena," tvrdí Kajnar.

Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu.
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejšpinavější evropské ovzduší

Ovzduší v Ostravě, které znečišťují drobné prachové částice a další škodliviny včetně rakovinotvorných látek, patří k nejvíce špinavým v celé Evropě.

Ostravská radnice je přitom přesvědčená o tom, že státní úřady nedělají dostatečné kroky k tomu, aby se katastrofální stav ovzduší v celém Moravskoslezském kraji konečně zlepšil.

"Došla nám trpělivost," řekl Aktuálně.cz náměstek ostravského primátora Dalibor Madej počátkem května, kdy se město rozhodlo, že žalobu podá.

"Byli tady už tři ministři životního prostředí. Každý přijel, nasliboval, odjel a už se nic neděje," vysvětlil Madej, proč chce dát Ostrava žalobu na stát za nečinnost.

 

Právě se děje

Další zprávy