Ministři za ANO zahájili na svých úřadech audity

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 2. 2014 16:53
Kontroly se mají zaměřit především na efektivitu platných smluv a rozpočtů ministerstev.
Nový ministr Andrej Babiš nechá vše prověřit.
Nový ministr Andrej Babiš nechá vše prověřit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstva řízená představiteli hnutí ANO spouštějí v těchto dnech hloubkové audity. Kontroly bude koordinovat ministerstvo financí, v jehož čele stojí předseda ANO Andrej Babiš.

Cílem je zjistit skutečný stav, v němž se ministerstva financí, pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti, obrany a životního prostředí nacházejí, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo financí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s prověrkami souhlasí. Podle něj je ale škoda, že o nich Babiš neinformoval na středečním jednání vlády.

Ministerský předseda uvedl, že provedení kontrol hospodaření ministerstev je v souladu s tím, co po jednotlivých šéfech resortů požadoval. Kdyby však Babiš o auditech hovořil na jednání kabinetu, mohla vláda schválit hloubkové prověrky pro všechny své členy.

Zkontrolují i nemovitosti

Kontroly se mají zaměřit především na efektivitu platných smluv a rozpočtů ministerstev. Ministři chtějí znát také účetní uzávěrky či výsledky auditů za posledních pět let. Ministerstvo financí již ostatním ministerstvům rozeslalo návod (tzv. due diligence), jak mají při auditu postupovat.

"Audity se budou týkat také nemovitostí, které jednotlivé resorty vlastní, budou nás samozřejmě zajímat úvěry a další závazky ministerstev a projdeme i smlouvy zaměstnanců či manažerů státních firem," uvedl první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

"Prověřování hospodaření jsem na některých odborech zahájila hned po svém nástupu do funkce. Připravované zakázky - zejména ty objemově velké - posuzujeme z hlediska účelu a úspornosti. Ráda bych měla již některé výsledky na počátku března," uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Hloubkovou prověrku hospodaření již zahájilo ministerstvo životního prostředí. Podle šéfa úřadu Richarda Brabce (ANO) se odborníci zaměřují na kontroly aktuálních i dříve uzavřených smluv, které jednotlivé resorty považují za "toxické". Připustil, že se mu některé nelíbí z hlediska ceny díla či hodinové sazby nebo obsahu. "Myslím si, že v otázkách poradenství obecně, právního poradenství i IT je tam hodně nášlapných min," řekl Brabec ve středu.

Audit na ministerstvu spravedlnosti již zažehl konflikty

Další ministryně za ANO Hana Válková audit na ministerstvu spravedlnosti již také zahájila. Hloubková kontrola stála u zrodu konfliktu mezi ní a generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem. Válková zahájila řízení o jeho odvolání z funkce, protože prý brání kontrole. Dohnal to odmítl jako záminku. Nová ministryně zdůraznila, že vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala ke kontrolám a auditům všech resortů.

Hnutí ANO vedené miliardářem Babišem kontroluje také ministerstvo obrany. Jeho šéf Martin Stropnický upozorňoval, že chce díky prověrce hospodaření najít rezervy ve financování úřadu. Rád by také zlepšil pověst ministerstva, které bylo v minulosti pověstné netransparentními nákupy.

 

Právě se děje

Další zprávy