Ministrany se spojily s ČSSD. Chtějí prosadit Lisabon

Martina Macková
27. 11. 2008 12:30
Lidovci, zelení a sociální demokraté se snaží prosadit urychlenou ratifikaci smlouvy
Bursík a Paroubek? Poslední spojení na Hradě, při volbě prezidenta
Bursík a Paroubek? Poslední spojení na Hradě, při volbě prezidenta | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Menší koaliční strany se spojily s opozičním rivalem ČSSD. Cíl je jednoznačný: Co nejrychleji potvrdit Lisabonskou smlouvu.

Všechny tři strany nyní sbírají podpisy, které zaručí vyhlášení mimořádné schůze poslanecké sněmovny, na které by se evropská ústava ratifikovala. Každá přitom říká, že podpisy sbírá jen za sebe a s nikým se zatím nedohodla, ale zájem má.

Vše začali už včera zelení. Jen minuty po oznámení rozhodnutí Ústavního soudu, který na schválení smlouvy nenašel nic protiústavního, předseda Martin Bursík vyhlásil, že smlouva by se měla dostat na stůl poslanců okamžitě. "Není na co čekat," argumentoval.

K jeho snahám se přihlásili vzápětí sociální demokraté, kteří dlouhodobě prosazují ratifikaci ještě před převzetím předsednictví. A podpisy mezi svými poslanci dnes začali shánět také lidovci.

"Ano, my sbíráme podpisy na žádost o mimořádnou schůzi. Dohodneme se s kýmkoliv, kdo ji podpoří," řekl Aktuálně.cz předseda Jiří Čunek. Lidovci začali hledat partnery i v senátu, aby vyvolali mimořádnou schůzi k Lisabonu také tam, měla by podle nich být už do Vánoc.

Podpisy shání také ČSSD. Ta by se bez koaličních podpisů obešla.

Aby schůze mohla vůbec být, na žádosti musí být 40 podpisů. Zelení mají přitom pouze 4 členy klubu a lidovci 13 poslanců. Ani spojení koaličních partnerů tak nestačí, ODS se totiž nepřidá.

Proevropsky orientovaná část zákonodárců ODS se totiž nechce do ratifikace pouštět před stranickým kongresem. Ten se uskuteční příští víkend. A na něm se bude volit nový předseda a vedení strany. Hlasovat by se ale mělo na návrh části straníků také o tom, zda zákonodárce nezavázat k hlasování proti ratifikaci.

Foto: Ludvík Hradilek

Hlasování zřejmě až po kongresu

"Lisabonská koalice" navzdory rozdělení na koalici a opozici ve sněmovně zatím oficiálně žádost nepodala. Předseda sněmovny Miloslav Vlček deníku Aktuálně.cz potvrdil, že dosud žádnou žádost o mimořádnou schůzi s tímto programem nemá a tak netuší, zda ji bude moci vyhlásit už příští týden.

K tomu potřebuje platnou žádost a také minimálně pět dnů. Sehnat dostatek podpisů pod žádost totiž není jednoduché, většina poslanců odjela do regionů.

Zatímco zelení ještě včera tvrdili, že schůze by měla být rozhodně příští týden, lidovci na tom netrvají. "Nám je to v zásadě jedno, zda to bude už příští týden a nebo později," řekl Čunek. Sociální demokraté zase požadují, aby se smlouva ratifikovala do konce roku.

Více než ostatní tak spěchají jen zelení. Ti ale musí počkat na podpisy socialistů. Lidé z ČSSD, kteří žádost zajišťují, dnes Aktuálně.cz potvrdili, že s největší pravděpodobností nestihnou žádost zkompletovat tak, aby ji strana mohla podat dnes nebo zítra. Schůze se tak odsune až na další týden, tedy za Kongres ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy