Ministr zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 8. 2010 18:44
Vypíše nové, Knížák povede NG jen do konce srpna 2011
Současný ředitel Milan Knížák
Současný ředitel Milan Knížák | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) zrušil výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie a zároveň rozhodl, že vypíše nové. Současný šéf Milan Knížák galerii povede podle ministrova rozhodnutí jen do konce srpna příštího roku.

"Ministerstvo kultury vyhlásí nové výběrové řízení s předpokladem jmenování nového generálního ředitele k 1. 6. 2011. V době do 31. 8. 2011 proběhne předání a převzetí funkce, které bude zakončeno podpisem předávacího protokolu," píše se v ministrově rozhodnutí, které má Aktiálně.cz k dospozici.

Ministr měl na výběr tři jména

Ministr už dříve avizoval, že se nejspíš rozhodne výběrové řízení zrušit. Vypsal ho letos v únoru jeho předchůdce ve Fischerově vládě Václav Riedlbauch.

Nového šéfa Národní galerie měla navrhnout mezinárodní komise. Ta se nakonec shodla doporučit ministrovi Jiřího Fajta, historika starého umění.

Fajt už v Národní galerii pracoval v 90. letech - vedl právě Sbírku starého umění. Z Národní galerie ale odešel pro neshody právě se současným generálním ředitelem Knížákem.

Ministr Riedlbauch se ale nakonec rozhodl nového generálního ředitele nejmenovat a nechat to na svém nástupci. Předal mu ovšem hned tři návrhy: kromě zmíněného Jiřího Fajta ještě Marka Pokorného, ředitele Moravské galerie Brno, a ekonoma Vladimíra Rösela.

Besser: O Národní galerii chci diskutovat

Zároveň ve čtvrtek ministr Besser rozhodl, že zadá audit Národní galerie a zřídí svoji poradní komisi. Ta provede oponenturu současné koncepce Národní galerie.

"V součinnosti s tímto poradním orgánem bude provedena odborná oponentura platné Koncepce Národní galerie," rozhodl ministr Besser.

Zároveň chce ministerstvo vyzvat i širší odbornou veřejnost k diskusi, kam by měla Národní galerie směřovat.

Milan Knížák vede Národní galerii od roku 1999. Za tu dobu se na jeho hlavu snášelo dost kritiky - mj. za to, že jako aktivní umělec preferuje ve sbírkách svá díla nebo práce jen některých výtvarníků. Od oponentů byl kritizován i za to, že pořádá málo výstav a dělá z NG spíše muzejní instituci.

 

Právě se děje

Další zprávy