Ministr: Zmanipulované projekty? O těch nerozhodujeme

ČTK ČTK, Jakub Novák
28. 3. 2012 13:10
Soud řeší machinace s evropskými miliardami na jihu a západě Čech
Foto: Thinkstock

Praha - Ministr Martin Kuba (ODS) odmítá tvrzení o možném ovlivňování evropských projektů politiky nebo krajskými lídry.

Spekulace znovu rozvířil dnes zahájený soudní proces s úředníky obviněnými z manipulací s evropskými miliardami na jihu a západě Čech.

Jiří Trnka a Martin Půlpytel měli podle obvinění zmanipulovat hodnocení některých projektů prakticky na politickou objednávku.

Podle Kuby však politici nemají žádnou možnost, jak do hodnocení zasahovat.

"Hodnotitelé projektů jsou zaměstnanci Regionálního operačního programu Jihozápad, tedy úředníci, nikoliv politici," tvrdí ministr průmyslu Kuba.

Kromě interních zaměstnanců se na hodnocení částečně podílí i externí hodnotitelé, což potvrzuje i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Politici dostávají slovo až při schvalování seznamu projektů, který je jim předložen, vysvětluje Zimola.

Složení schvalovacího výboru je přitom rovnoměrně tvořeno zástupci obou zúčastněných krajů, tedy jihočeského a plzeňského.

K tomu, aby peníze na projekty přišly, je přitom potřeba souhlasu zástupců z obou těchto krajů.

Bez toho by se totiž nedostalo peněz ani na projekty, na nichž měli mít podle obžaloby zájem někteří členové výboru regionální rady - zmiňováni jsou v této souvislosti právě Kuba či plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

"Švestičky" pro plzeňské zastupitele?

Proto mělo v roce 2009 dojít k manipulaci s hodnocením tak, aby byla zajištěna podpora plzeňských zastupitelů a seznam byl schválen.

Této možnosti se od středy věnuje pražský městský soud.

Obviněnými jsou v tomto případě bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený Martin Půlpytel.

Ti se měli dopustit pochybení během páté výzvy ROP Jihozápad, v níž se rozdělovalo více jak 3,7 miliardy korun.

Oběma mužům hrozí za zneužití pravomocí, pletichy a poškozování finančních zájmů Evropských společenství až dvanáctileté tresty.

Kromě toho jsou oba navíc obviněni kvůli čerpání šesti miliard v rámci druhé a třetí výzvy tohoto operačního programu.

Zimola pochybení popírá

"Osobně nemám pochyb, že ke zvýhodnění některých projektů došlo ve výzvách ještě před mým zvolením do funkce," řekl k tomu pro Aktuálně.cz Zimola.

O tom, že poté se situace změnila a v případě dalších výzev již docházelo k objektivnímu přístupu, má prý svědčit Zimolova podpora přehodnocení projektů zmíněné páté a šesté výzvy.

V rámci páté výzvy bylo přehodnoceno všech 630 přihlášených projektů. Ke zrušení došlo u 177 původně vybraných projektů. Dotace tak nakonec získalo 140 projektů, jež se ze sedmdesáti procent shodovaly s těmi původními.

Stejně jako Kuba, tak i Zimola svorně vylučují jakékoliv ovlivňování projektů z jejich strany.

 

Právě se děje

Další zprávy