Ministr zemědělcům: Dám vám miliardu a půl, čtyři nemám

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 3. 2011 13:00
Rozhovor s ministrem zemědělství o cenách potravin i skandálech ODS
Ivan Fuksa
Ivan Fuksa | Foto: Jan Langer

Praha - Ceny potravin půjdou nahoru, připouští ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Čekejte ceny vyšší tak o 4 až 5 procent.

Na protesty zemědělců, kteří chtějí dorovnat evropské dotace z českého rozpočtu, Fuksa odpovídá: něco dostanete, určitě ne 4,5 miliardy korun, které chcete navíc a rozhodně ne už teď.

"Jděte si stávkovat, zataraste magistrálu! Jen naštvete lidi," vzkazuje Agrární komoře.

A.cz: V říjnu jste v ČT odhadoval, že pokud stoupne nižší sazba DPH na 17 procent, zdraží to potraviny zhruba o 3 procenta. Teď je jasné, že DPH bude na 20 procentech - s výjimkou sedmi druhů potravin. O kolik podle vás stoupnou ceny těch ostatních?

Všichni mě k tomu tlačíte, ale já nejsem specialista ekonom-analytik. Ale modely za posledních 15 let říkají, že o kolik procent narostla DPH, tak o polovinu rostly ceny. Když jsme zvyšovali DPH z 5 na 9 procent, čekali jsme růst cen o 2 procenta. Nakonec to bylo 1,9. Takže ještě o něco lepší, než polovina.

A.cz: Takže teď porostou ceny potravin zhruba o 5 procent?

Z 9 zvedneme DPH na 20, takže by to mohlo být 6 procent, ale při takhle velkém objemu se už změní i chování zákazníků, bude trochu jiný spotřební koš. Troufnu si odhadnout, že by to mohlo být okolo 4 procent. Ale do toho se promítne cena energie. Takže jestli to bude 5, nebo 4 procenta - těžko říct.

A.cz: A jak se díváte na těch sedm druhů potravin, které budou mít výjimku?

Jako ministr zemědělství bych mohl říct: super, alespoň to pomůže resortu. Rybářství také patří pode mě. Ale považuji to jednoznačně za nesystémové. Spíš bych se ptal, jestli jednotná sazba DPH 18, 19, nebo 20 procent, než z ní něco vyjímat.

Další miliardy zemědělcům

Foto: Jan Langer

A.cz: Jak to teď vypadá s přímými platbami pro české zemědělce?

Letos nateče do zemědělského sektoru téměř 50 miliard z EU, a je tam možnost ještě trochu dorovnat - byly by to 4,5 miliardy. Po velmi intenzivní komunikaci s nevládními organizacemi, jako je Agrární komora, víme, že je to nereálné číslo. Do určité míry i relativně zbytečné číslo. Bavíme se teď o částce okolo dvou miliard korun. A ty letos najdeme.

A.cz: Ale oni nevypadají moc spokojeně...

Jedna věc jsou válečné tam-tamy, druhá věc posezení u dýmky míru. Zemědělský sektor je v zisku přes 6 miliard korun, začíná být opět stabilizované. Samozřejmě jsou odvětví, kterým se daří, jiným ne - ubývají prasata a drůbež.

A.cz: Dobře, ale teď čekáte protesty, nebo ne?

Já je nečekám, není důvod.

A.cz: Ještě na podzim jste čekal, že přijdou...

Na podzim chtěli přidat okamžitě. Ale jestliže šetří každá česká rodina a vám, zemědělcům, nasypeme o 15 miliard víc než vloni, a vám je to málo a chcete ještě miliardu a půl navíc? Nefér!

A.cz: Spíše se ptám, zda jste Agrární komoru přesvědčil?

Já jim peníze nedal teď v únoru, kdy je chtěli. Ale říkám, že ten problém je oprávněný, hlavně kvůli příhraniční konkurenci, kde sedlák v Rakousko nebo Německu má lepší vstupy a přitom český sedlák tam musí vyvážet. Peníze chceme najít, tak 1,5 miliardy, možná dvě. Ale vždycky se vyplácely v listopadu nebo v prosinci. Teď jim je nedám.

A.cz: Našel byste je v resortu, nebo byste žádal ministra financí?

Najdu je v resortu, ale bez ministra financí se neobejdu, potřebuji jeho souhlas. Ale čísla: letos český stát dá přes 35 miliard korun do evropského rozpočtu. Nazpátek se nám vrátí asi 110 miliard. V Evropě se nám jednoznačně vyplatí být. Ovšem z těch 110 miliard jde 50 miliard do resortu zemědělství, které vytváří zhruba tak 3 procenta HDP. A jestliže tolik dostanete - tak běžte stávkovat! Zataraste magistrálu a řekněte, že chcete ještě další dvě miliardy hned!

A.cz: A kde je vezmete?

Chci si sáhnout třeba na 2 miliardy z Lesů ČR.

A.cz: Z toho chcete nakupovat státní dluhopisy - dál tento plán platí?

To můžu jen se souhlasem vlády.

Foto: Jan Langer

ODS je "padesátník" - momentálně slabší!

A.cz: Teď se vás ptám jako zakládajícího člena ODS - jak si teď vaše strana stojí?

Myslím, že nastal určitý zlom v mentálním vývoji strany. Možná bych to přirovnal k životu padesátníka: jsme v plné síle, máme super zkušenosti, ale ta fyzická kondice není taková, jako byla ve třiceti nebo čtyřiceti.

A.cz: A v čem je tedy ten hlavní problém?

Tady nastala generační obměna. Za předsedy poslaneckého klubu Tlustého se jakákoliv aktivita z regionů brutálně zašlapávala do země. Nikdo si nepřál, aby kdokoliv z komunálních politiků vyrostl, šel kandidovat do poslanecké sněmovny a ohrozil tuto skupinu. A Tlustý padl, odešla řada ostřílených politiků, stavidla se uvolnila, úspěšní komunální politici vstoupili do sněmovny. A chybí kontinuita, bylo to skokově. To vyvolává výrazné pnutí.

Tým je mladší, efektivnější a silnější. Ale zároveň méně zkušený. A výsledky jsou nekompromisní: naše preference jsou jednoznačně horší a z toho se dá dedukovat, že je "ódeeska" slabší.

A.cz: A nakolik jí, podle vás, oslabují skandály typu Drobil, Suchánek?

Co se týká pana poslance Suchánka, tak na to, jak zkušený je to politik, tak si myslím, že udělal pěknou hloupost. Že si vyrazí na golf do Dubaje, tak na tom nevidím nic zvláštního, protože z toho poslaneckého platu může. On nepije ani nekouří. Na druhou stranu: proč tam jede v takovéto společnosti? Já bych vyrazil možná s ředitelem ČEZu, ale určitě bych nejel s Andrejem Babišem, tedy s někým, s kým mám cosi společného.

A.cz: Netvrdím, že ty peníze nebyly jeho. Ale tím, že ten doklad neukáže, může to přece vzbuzovat podezření, že to byly peníze někoho jiného...

Je to hloupé, je to zbytečná záminka. Nicméně ten příběh nějak běží a pokud on chce být úspěšným politikem, tak to musí dokázat a doložit.

Suchánek? Každý strůjcem svého osudu!

A.cz: On už ale odpovídá, že vše vysvětlil...

Já bych na to odpověděl, že každý je strůjcem svého štěstí.

A.cz: Ale neplatí, že kdo vydrží, ten to ustojí a nestane se nic?

To je pravda. Za to můžete vy a občané této země. Za prvé: občané mají strašně krátkou paměť, zejména tu politickou. A vy valíte desítky dalších skandálů a tento příběh je přebit. Takhle: pokud neporušil žádný zákon, je to na jeho osobním rozhodnutí, zda rezignuje, nebo zůstane. A já k tomu přístup „padni komu padni".

A.cz: Z vašeho pohledu: měl by zůstat předsedou rozpočtového výboru, nebo ne - v situaci, kdy doklady neukázal a detaily nevysvětlil?

Myslím si, že by měl zůstat předsedou rozpočtového výboru, než bude prokázáno, zda porušil zákon, nebo neporušil.

A.cz: A když dál nebude chtít?

Tak máte druhý nástroj. Pokud není žalobce, není soudce. Máte nástroj, že on bude muset doložit, to platí na každého. Pohyboval jsem se 16 let v komunální politice a tam bylo běžné, že pokud komunální politik něčeho bezvýznamného nedosáhl, tak na vás podal trestní oznámení. Na mě bylo podáno tak 50 trestních oznámení. Těch mechanismů je celá řada.

A.cz: Takže někdo by na pana Suchánka měl podat trestní oznámení?

To jsem neřekl. (široký úsměv)


 

Právě se děje

Další zprávy