Ministr zahraničí Petříček skončí ve vládě. Hamáček mu řekl, že navrhne jeho odvolání

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 11. 4. 2021 21:24
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na nedělní večerní schůzce s předsedou strany a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil na dotaz agentury ČTK.
Ministr zahraničí Tomáš Petříček.
Ministr zahraničí Tomáš Petříček. | Foto: ČTK

Odchod šéfa české diplomacie nastane poté, co politik na pátečním sjezdu sociální demokracie neúspěšně kandidoval do jejího čela.

"Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě.

Prezident Miloš Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že Petříčkovo případné odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO), nebude blokovat. Výměna by se mohla uskutečnit již v pondělí.

"Pokud by k těmto změnám došlo, pak já nebudu ten, kdo by například oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka," řekla hlava státu v rozhovoru.

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Podle spekulací médií má Petříčka ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek a na jeho místo má přijít poslanec ČSSD Jan Birke.

Ten je podle nedělního Zemanova vyjádření mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, kterého prezident v roce 2019 odmítl ministrem kultury jmenovat. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek.

"Nebudu to vůbec komentovat, žádnou nabídku jsem nedostal," řekl v sobotu poslanec Birke na dotaz, zda bude novým ministrem kultury po Zaorálkovi.

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Šéf sociální demokracie poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává "bianco šek" až do sněmovních voleb. Petříček následně novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci a dodal, že na funkci nelpí. S Hamáčkem se sešel až v neděli.

Zdroje Seznam Zpráv uvedly, že ČSSD si začala v nedávné době vypracovávat průzkumy týkající se jejich předních představitelů a Petříček v nich nedopadl nejlépe. "Potřebujeme nalákat levicové voliče z pražských sídlišť. Lidé, kterým je Tomáš Petříček sympatický, ČSSD stejně volit nebudou," řekl anonymní zdroj redakci.

Video: Rusko je bezpečnostní hrozba, říká Tomáš Petříček

Odvolání zmocněnce Míla přišlo od ministra Havlíčka velmi nečekaně, rozhodnutí vlády nebylo jednomyslné, říká ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy