Ministr práce se zlobí, vulgárně urazil reportérku

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
15. 10. 2013 16:20
Ministr František Koníček ztratil nervy v rozhovoru s novinářkou Aktuálně.cz.
Ministr práce a sociálních věcí František Koníček úřaduje.
Ministr práce a sociálních věcí František Koníček úřaduje. | Foto: Mpsv.cz

Praha - Představte si, jak ministr britské vlády napíše novinářce, že píše pšouky a že je asi blbá. Touto větou jsme před pěti lety otevřeli článek o vulgárním chování tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera vůči reportérce Aktuálně.cz.

Nyní bychom mohli tuto větu napsat znovu, jen výrazy přitvrdily. Ministr práce a sociálních věcí v Rusnokově vládě posunul úroveň české politiky větou Chováte se jako hovado, již adresoval reportérce Aktuálně.cz .

Bylo to na závěr rozhovoru, jehož otázky pro něj nebyly příjemné, ale byly součástí standardní novinářské práce.

Reportérka s pomocí průzkumu mezinárodní organizace Transparency International zjistila, že ministr František Koníček pracoval před nástupem do Rusnokovy vlády ve firmách, jejichž skuteční majitelé jsou skryti za anonymními akciemi či firmami registrovanými v daňových rájích a že tyto firmy inkasovaly evropské dotace v desítkách milionů korun.

Nebylo zjištěno, že by to odporovalo zákonům, reportérka se však ptala ministra, zda své angažmá v anonymních firmách necítí jako problém, zda nechce požádat majitele, aby vystoupili z anonymity. Ptala se ho po tom, jaké může dát záruky, že svůj úřad vykonává objektivně, a ne v zájmu utajených vlastníků. A dokonce, co říká teoretické možnosti, že je díky anonymním  akciím ve firmách nadále tiše zainteresován.

František Koníček několikrát odpověděl vyhýbavě či přímo odmítavě. „To já vám vůbec říkat nebudu, to je moje soukromá záležitost," reagoval například na dotaz, kdo je vlastníkem firem, ve kterých ještě na počátku letošního léta působil, a kde dosud setrvávají jeho příbuzní. „Vůbec netuším, proč já bych se vám měl zpovídat, co je vám po tom," řekl.

A když se novinářka nechtěla s takovým výsledkem spokojit a pokládala další bližší dotazy, zakončil ministr české vlády a kandidát pro volby do sněmovny rozhovor zmíněnou větou. „Chováte se jako hovado, to je celý. Nashledanou."

Redakce Aktuálně.cz má celý rozhovor na nahrávce a jeho přepis zveřejňuje.

A.cz: Dobrý den. Můžu vás chvíli vyrušit?

Můžete, vy vždycky. Ale potom, co jsem si přečetl včera váš článek, tak vám s politováním musím říci, že se mi s bulvárem komunikovat moc nechce. Uvádíte tam lživá a nepravdivá data a to mě lidsky uráží. Pokud uvedete fakta, že některé společnosti, které tu mají domicil, platí tu daně, nevyvedly do zahraničí ani korunu, platí zdravotní a sociální, vytváří pracovní místa a neúčastnily se nikdy veřejných zakázek, a vy to dáte do této souvislosti, tak lžete. Lžete zcela záměrně, máte otevřené zdroje, máte možnost kontaktovat ty společnosti, které jste dali do souvislosti se mnou. Když jste uvedli, že žijeme z veřejných zakázek.

A.cz: To, co vy říkáte, ale nikde uvedeno v souvislosti s firmami, kde jste figuroval, nebylo.  Je tam pouze uvedeno, že tyto firmy dodávaly výrobky státním podnikům.

Jak to víte?

A.cz: Firma, ve které jste působil, se tím sama chlubí v referencích na svém webu.

Aha. Takže když má někdo za rok 500 milionů obrat a řádově 0,5-1% za 10 let celkových tržeb, z toho co dodá do nějaké elektrárny nějaký náhradní díl, tak pro vás je to záležitost, že to jsou kohoutky pro ČEZ? Jestli nepřestanete psát takové nesmysly, tak se s vámi nemám důvod bavit.

A.cz: Pane ministře, vy jste ještě před vydáním článku dostal možnost se k tomu vyjádřit. Na položené dotazy jste však i přes opakovaný apel odmítl odpovědět.

Nejsem váš otrok, ani sluha.

A.cz: To jistě ne, ale jste ministr a kandidujete za SPOZ ve volbách do Poslanecké sněmovny. Chcete se stát poslancem, tudíž byste to měl vysvětlit.

Co bych měl vysvětlovat?

A.cz: Třeba to, jak se má veřejnost vypořádat se skutečností, že vy sám jste byl držitelem anonymních akcií, ačkoliv strana SPOZ, za kterou kandidujete, proti anonymním akciím vystupuje a slibuje, že bude usilovat o jejich zrušení.

Lžete.

A.cz: Nikoliv. Akciemi na majitele jste se prokázal na valné hromadě firmy Karlštějnská a.s.

No, ano, Karlštejnská. To ano, to je moje společnost, kde jsem já akcionář.

A.cz: Jak si tedy vysvětlit rozpor mezi tím, že SPOZ chce anonymní akcie zrušit, a přitom jejich ministr a kandidát do sněmovny takové anonymní akcie sám vlastní?

Doporučuji vám, abyste se seznámila s nějakými podnikatelskými koncepty velkých společností. Pokud jde o majetkovou strukturu, která se nepodílí na veřejných zakázkách, tak z mého pohledu je naprosto jedno, zda akcionáři mají akcie na doručitele, či na majitele. To není lék proti korupci. Zabývejte se těmi firmami, které odvádějí miliardy do zahraničí, potom atakujete problém. Vy si ho účelově vytváříte. A nejste nic jiného než levné, účelově zaplacené bulvární médium.

A.cz: Tady je ale podstata věci jinde. Jste politik a jde o to, zda můžete být za této situace důvěryhodný. Veřejnost nemá možnost zjistit, s kým jste podnikal, protože jste figuroval v neprůhledných firmách. Nemá tudíž možnost zjistit, zda náhodou nejste ve střetu zájmů.

Veřejnost, která mě zná, ta má o mně své mínění. Mě vaše lživé názory nezajímají.

A.cz: To, že jste figuroval v neprůhledných firmách, je fakt, nikoliv lež. Stejně jako je fakt, že vlastník jedné z těchto firem sídlí v daňovém ráji. Kdo je tedy jejich vlastník?

Máte aspoň střední, nebo základní školu? Podívejte se na podnikatelské koncepty všech společností, které podnikají v jiných zemích. Nejsem vlastníkem žádné zahraniční společnosti, která je ať už v Evropě, nebo jinde. Byl jsem pouze manažerem dceřiné společnosti firmy, která tu pracovala, vytvářela pracovní místa, odváděla daně. Jako manažer nemám ani právo a ani mě nezajímá, kdo je akcionářem mateřské společnosti, protože to ani zjistit nelze.

A.cz: Vy jste ale působil v minimálně pěti společnostech, které jsou neprůhledné, majitel je skryt buďto za anonymní akcie, nebo sídlí na Kypru…

No, tak na Kypru. Je to v rámci Evropské unie, je to v rámci legislativy. Zeptejte se Komárka, PPF, Unipetrolu, Škody Auto, na tom vám nepřipadá nic divného?

A.cz: Ano, ale vy jste ministr…

Já už je neřídím. Proč bych se měl zpovídat právě vám?

A.cz: Ne mně, ale veřejnosti.

Veřejnosti se budu zpovídat v momentě, kdy se tyto společnosti budou chovat nezákonně, nebudou tady platit daně, platit zdravotní a sociální.

A.cz: Pro vás to tedy není problém, že jste byl až donedávna a stále jste skrze své rodinné příslušníky spojen s takto neprůhlednými firmami?

(Smích.) S vámi ta diskuse přestává mít racionální smysl. Byl jsem manažerem společností, které tu měly sídlo. Podnikal jsem úspěšně.

A.cz: Dvě tyto firmy získaly dotace z EU. Ačkoliv není zřejmé, kdo je jejich vlastníkem.

Co vám na dotaci vadí, chcete diskriminovat všechny společnosti, které mají zahraniční vlastníky?

A.cz: V tomto případě jde ale o to, že jste ministr a působil jste v těchto firmách, a není zřejmé, kdo je jejich majitel.

Koncovým příjemcem těch peněz jsou české právní subjekty. Investovaly je v České republice a vytvářejí pracovní místa a inovují technologie. Tak jak, kdo je vlastní?!

A.cz: Když jste v těchto firmách působil, víte, kdo je tedy vlastní? Kdo například vlastní firmu Karlštejnská, když vy tam máte část anonymních akcií?

To já vám vůbec říkat nebudu, to je moje soukromá záležitost. Vůbec netuším, proč já bych se vám měl zpovídat, co je vám po tom. Chováte se jako hovado, to je celé. Na shledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy