Ministr nabízí občanům: Upravte trestní zákoník

Martina Macková
30. 5. 2007 17:00
Nový nehotový zákon je na internetu
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo spravedlnosti dnes zahájilo nevídaný pokus. Kdokoliv si může přečíst na internetu právě dopsaný trestní zákoník a napsat k němu připomínku.

Ukázat zákon veřejnosti dřív než vládě či parlamentu se rozhodl ministr Jiří Pospíšil (ODS) poprvé. Následovat ho takto budou i další kodexy, slibuje. Například trestní řád či občanský zákoník.

Lidé najdou paragrafy na stránkách ministerstva nebo na www.justice.cz, kde je přímý odkaz.

Připomínkovat budou moci kodex, který loni kvůli jedinému spornému paragrafu neprošel, až do konce srpna. Tým autorů bude námitky v průběhu zpracovávat a ty nejpodstatnější do zákoníku zapracuje.

Ministerstvo zároveň také zákon rozešle na sto institucí, aby se k němu vyjádřily. Dostane ho například Svaz měst a obcí.

Už na konci roku by se kodex měl dostat do Poslanecké sněmovny. Minulou podobu zákona vláda projednávala rok.

Občanka od 14 let

Nový trestní zákoník přináší mnoho změn. Mezi nejdiskutovanější patří snížení trestní odpovědnosti z 15 na 14 let.

"I když jsme zvažovali ponechat obě věkové hranice, kdy ta nižší by se vztahovala na závažnější trestné činy, odborníci doporučili do zákoníku dát jen jedinou," řekl ministr Pospíšil.

Fakta

Trestní zákoník v čase:

  • červen, červenec - připomínkové řízení
  • srpen - zapracování a odeslání do vlády
  • září - komise Legislativní rady vlády
  • říjen - Legislativní rada vlády
  • listopad - kodex ve vládě
  • prosinec - odeslání do sněmovny

V praxi to znamená, že čtrnáctiletí budou nejen plně odpovědní, ale dostanou i o rok dříve občanský průkaz a pas.

Naprostou novinkou bude trest tzv. domácí vězení, které má nahradit u méně trestných závažných činů veřejně prospěšné práce nebo podmínečné tresty.

"Studujeme systém ve Velké Británii, kde je nejpropracovanější. Je to tvrdý trest. Soud ho může uložit až na dva roky a určit formu i místo," komentoval ministr.

Euthanasie ne, tunelování možná

Loni kritizovaný paragraf, který by se týkal euthanasie a částečně ji legalizoval, definitivně v návrhu zákona vypadl. Kvůli možné politické shodě. Ministr očekává, že samostatný zákon, který by se jí zabýval, předloží poslanci. Debatu o něm podpoří.

O paragrafu trestající tuneláře (zneužití informací v obchodním styku) se ještě povede diskuse. Ministerstvo chystá pro zákonodárce speciální seminář, kde si budou moci poslechnou argumenty jeho odpůrců i zastánců.

"Zjistili jsme, že není možné udělat analýzu. Mezi právníky jsou na to, zda by měl či neměl v zákoníku být, velmi rozdílné názory," řekl Pospíšil.

Právě vyškrtnutí tohoto paragrafu vedlo loni k zamítnutí celého kodexu, na kterém se pracovalo několik let. Nynější vedení resortu se rozhodlo normu upravit a ministr očekává, že pro ni budou hlasovat poslanci "demokratických stran z koalice i opozice."

"Je tady prostor pro kompromis," míní Pospíšil.

Dohodnout trest? Bude možné

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nově budou moci soudci udělit trest také mimo hlavní líčení. To, pokud se dohodnou se státním zástupcem a viník bude souhlasit a trest přijme. Tzv. dohoda o druhu a výši trestu by připadala v úvahu u přečinů.

To je nově zavedený pojem pro nedbalostní a úmyslné trestné činy, u kterých zákoník stanovuje trest odnětí svobody s horní hranicí tři roky. Ostatní závažné trestní činy jsou zločiny. Přečiny by se nově mohly vyřešit ve zjednodušeném řízení, alternativním tresty nebo třeba právě domácím vězením.

Soudce, který by o dohodě rozhodl, by pak nesl odpovědnost za to, že je trest přiměřený, že byla dohoda splněna a také za odškodnění obětí. Ministr Pospíšil se do dvou týdnů vydá na Slovensko, kde tento paragraf už funguje, aby se zeptal na zkušenosti.

Trestní zákon ale na druhou stranu navrhuje daleko přísnější tresty u brutálních vražd. Zvyšuje horní hranici z 15 na 20 let a nabízí soudcům možnost udělit výjimečný trest doživotí nenbo vězení na 20 až 30 let.

Pro sexuální sadisty či agresory zavádí nové ochranné zabezpečovací detence.

 

Právě se děje

Další zprávy