Ministr kultury začal úřadovat, náměstek Sankot končí

Jakub Novák
11. 7. 2013 18:00
K prvním změnám se kromě Balvína podle informací Aktuálně.cz uchýlil také Jan Kohout
Ministr kultury Jiří Balvín.
Ministr kultury Jiří Balvín. | Foto: ČTK

Praha - Personálními změnami začalo působení nového ministra kultury Jiřího Balvína. Hned první den totiž rozhodl o tom, že z vedení ministerstva odejdou tři lidé.

"Ekonomický náměstek Martin Sankot byl odvolán z funkce," informovala o tom mluvčí ministerstva Lenka Brandtová.

Kromě Sankota na ministerstvu končí také ředitel úřadu Milan Kupka a šéfka kabinetu ministryně Markéta Ševčíková.

Se Sankotem z ministerstva odchází člověk, který byl často v hledáčku kritiky ze strany umělců, kteří ho obviňovali z výrazného krácení peněz určených na podporu živého umění.

"Snížení objemu grantů lze označit za totální likvidaci celé živé kultury. Hlavními viníky této kritické situace jsou ministryně Alena Hanáková a především pak její ekonomický náměstek Martin Sankot. Zástupci iniciativy vzniklou situaci vnímají jako zásadní manažerské i politické pochybení a jako projev nekompetentnosti současného vedení ministerstva," uváděli například letos v únoru pořadatelé protestu z iniciativy Zachraňte kulturu 2013.

Náměstek bývalé ministryně kultury Aleny Hanákové však protesty umělců vůči své osobě zažil již dříve - například když byl loni na podzim, po odvolání ředitele Ondřeje Černého, pověřen řízením Národního divadla.

Kupku (znovu) na ministerstvo přivedl Jiří Besser, který ho brzy po svém nástupu jmenoval vrchním ředitelem sekce ministra. Kupka však na ministerstvu pracoval již v minulosti - byl totiž vrchním ředitelem sekce ministra za doby Václava Jehličky (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09) i Petra Štěpánka (bezpp.).

Ševčíková na ministerstvo kultury přišla z Českého rozhlasu, původně jako tisková mluvčí úřadu.

Kohout odvolal první ze Schwarzenbergových spolupracovníků

Podle informací Aktuálně.cz se k prvním personálním změnám v úřadě uchýlil také ministr zahraničních věcí Jan Kohout, který odvolal vrchní ředitelku a blízkou spolupracovnici Karla Schwarzenberga Kateřinu Weissovou, stejně jako generálního sekretáře ministerstva zahraničí a potenciálního velvyslance na Slovensku Jaromíra Plíška.

 

Právě se děje

Další zprávy