Staněk podal po Fajtovi trestní oznámení i na dva ředitele olomouckého muzea

ČTK Domácí ČTK, Jan Žabka, Domácí
Aktualizováno 25. 4. 2019 14:46
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na kromě již bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta také na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Trestní oznámení se týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal, který vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění, odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoliv nezákonného.
Antonín Staněk
Antonín Staněk | Foto: ČTK

Odvolaný ředitel Michal Soukup, který vedl muzeum od dubna 2013, se o trestním oznámení dozvěděl od novinářů. "Nemám k tomu slov, co bych řekl k tomuto ministrovi, který dehonestuje tuto instituci, dehonestuje všechny lidi, kteří pracovali v nejlepší míře a s nejlepším svědomím a vědomím pro český stát jako určitý projekt. Jaké jsou za tím úmysly pana ministra Staňka, nevíme, ale určitě se budeme bránit právní cestou," řekl Soukup.

"Nemůžu se k tomu ještě vyjádřit, protože nevím, o co se jedná, ale mám dojem, že půjde o ten výkup pozemků," řekl Aktuálně.cz bývalý ředitel Zatloukal.

Ředitel odboru interního auditu a kontroly ministerstva kultury Miroslav Leixner v minulém týdnu na tiskové konferenci ministra Staňka řekl, že pozemky na stavbu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) se v letech 2007 až 2013 nekupovaly za tehdy běžnou cenu, ale dostávaly výjimku, aby mohly být zakoupeny dráž.

"Bývalý ředitel Muzea umění Olomouc pan Soukup dokonce v březnu tohoto roku vyzval ministerstvo kultury, už poněkolikáté, aby znovu podpořilo nákup dalšího zhruba o tři miliony korun předraženého pozemku," uvedla mluvčí ministerstva. Předmětem vyšetřování podle ní také bude, jak mohlo muzeum žádat o evropskou dotaci na projekt SEFO, když v té době nemělo vykoupené tři další parcely, na kterých se mělo stavět. "Mohlo se tak jednat v uvedení v omyl a tím pádem podvodné jednání," dodala Martha Häckl.

Dosavadního ředitele muzea Michala Soukupa odvolal ministr Staněk ve čtvrtek společně s ředitelem NGP Jiřím Fajtem. Zdůvodnil to tím, že pochybuje o jejich schopnosti vést galerii a muzeum hospodárně, poukázal na výsledky kontrol v obou institucích.

Ve stejný den oznámil, že na Fajta podal dvě trestní oznámení. Uvedl tehdy, že třetí se připravuje, ale nesdělil, na koho bude podáno. Fajt i Soukup ministrovy důvody pro odvolání odmítli.

Kroky ministra kultury a bývalého olomouckého primátora Antonína Staňka vyvolaly velké emoce a podepsaly se i na napětí v samotném Muzeu umění. Zdejší zaměstnanci před časem vyzvali ministra k rezignaci, po odvolání ředitele jej ve veřejném prohlášení požádali o osobní setkání a vysvětlení důvodů, které ho k tomuto kroku vedly. Ministr řízením Muzea umění pověřil do výběrového řízení dosavadního Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, který je synem Pavla Zatloukala.

 

Právě se děje

Další zprávy