Ministr Kuba chce regulovat cenu proudu z Temelína

Pavel Baroch
12. 9. 2012 14:20
Kalousek odmítá, aby při propadu tržní ceny přispíval na elektřinu z jádra stát
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr průmyslu Martin Kuba chce dát polostátní společnosti ČEZ jistotu, že se mu vrátí investice ve výši stovek miliard korun do stavby nových bloků v Temelíně a Dukovanech.

Návrh státní energetické koncepce, kterou měla na středečním jednání na programu vláda, ale pak tento bod odložila, počítá s kompenzacemi v ceně jaderného proudu v příípadě, že by tržní cena elektřiny klesla.

V koncepčním dokumentu se uvádí, že je nutné "podporovat omezení tržních deformací a jejich vlivu na trh s elektřinou. Do doby odstranění těchto deformací umožnit zavedení kompenzačního mechanismu pro jaderné technologie".

Úřad ministra Kuby počítá s tím, že by příští rok kvůli těmto kompenzacím novelizoval příslušné zákony - o podporovaných zdrojích energie a energetický zákon, které by následně umožňovaly "vyrovnávací platby pro nové bezuhlíkové zdroje", aby se stabilizovaly konečné ceny.

Podle ministra Kuby by měl "stabilizační mechanismus" fungovat i opačně, pokud cena elektřiny na trhu vzroste.

"Podstatou je, že pokud je tržní cena elektřiny vyšší, vrací výrobce rozdíl, o který je snížena cena distribuce. V opačném případě je výrobci tento rozdíl naopak kompenzován. Konečná cena je tedy stabilní a mechanismus by mohl být deficitní, jen když by byla cena silové elektřiny pod danou hodnotou dlouhodobě," sdělil Aktuálně.cz Kuba. 

První pokus v Británii

Ministerstvo průmyslu přitom vychází z obdobného zákona britské vlády, která by také chtěla ovlivňovat konečnou cenu jaderného proudu - ať by tržní cena elektřiny padala dolů, nebo se naopak šplhala vzhůru.

Zatím ovšem není jasné, zda britský parlament zákon vůbec schválí a v jaké podobě. Z příslušného parlamentního výboru, kam předloha dorazila, se už ozvaly pochybnosti a námitky.

Francouzská EDF, která chce na ostrovech investovat do dvou reaktorů, v současnosti jedná s tamní vládou o možnosti, jak zajistit stabilní výkupní ceny jaderného proudu, aby se miliardy eur firmě vrátily.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle Karla Polaneckého z Hnutí Duha, který britský vývoj okolo ceny z jádra sleduje, je rovněž otázkou, jak by na takovou případnou dohodu reagovala Evropská komise v Bruselu.

Kdo to zaplatí? ptá se Kalousek

K plánům českého ministra průmyslu Martina Kuby měl výhrady ministr financí Miroslav Kalousek

"S rozšířením zákona o podporovaných zdrojích energie o kompenzační mechanismus pro jaderné technologie nesouhlasíme," uvedl Kalouskův úřad v připomínkách k návrhu státní energetické koncepce. Ministerstvo financí se zejména obává dalších výdajů ze státní pokladny.

"Vzhledem k velikosti plánované zakázky na dostavbu Temelína mohou kompenzace v případě poklesu tržní ceny elektřiny silně zatížit výdajovou stranu státního rozpočtu. Tržní riziko by bylo přenášeno na daňového poplatníka," uvedlo ministerstvo financí.

Podle ministra průmyslu Kuby ovšem není tato obava na místě. "Stabilizační mechanismus nemá mít žádný vliv na státní rozpočet a s ministerstvem financí, které mělo k uvedenému dříve výhrady, jsme se na středečním jednání vlády na všem dohodli," řekl Kuba.

Zelené zdroje mají o podporu přijít

S plánem ministra Kuby nesouhlasí ani nevládní organizace.

"Požadujeme, aby byly z koncepce vyškrtnuty mechanismy, které mají dotovat cenu elektřiny z jádra," stojí v prohlášení několika organizací, které své připomínky k energetické, ale i surovinové koncepci shrnují na speciální webové stránce.

Sdružení jsou převědčena, že jaderný proud stejně nějakou formou zaplatí zákazník. Zároveň připomínají, že nové obnovitelné zdroje energie - fotovoltaické či větrné elektrárny - mají naopak podle plánů ministerstva průmyslu a Energetického regulačního úřadu o podporu přijít.

 

Právě se děje

Další zprávy