Ministr Koníček působil ve firmách se skrytým majitelem

Eliška Bártová Eliška Bártová
9. 10. 2013 19:30
Minimálně dvě z nich získaly dotace z Evropské unie v řádu desítek milionů korun.
Ministr František Koníček.
Ministr František Koníček. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí František Koníček působil těsně před návratem do politiky ve firmách, které mají skrytého majitele. Stopy při pátrání po některých z nich končí v zemích, do nichž se firmy přesouvají buď kvůli nižšímu zdanění, nebo proto, aby bylo lépe utajeno, kdo je skutečný majitel.

Minimálně dvě ze zmíněných firem, které jsou se jménem ministra Koníčka spojeny a mají anonymní vlastníky, získaly dotace z Evropské unie v řádu desítek milionů korun.

Podle zjištění deníku Insider jde o společnost ARPO a Armaturka Krnov. V obou působil František Koníček jako předseda představenstva, respektive předseda dozorčí rady. Funkce opustil měsíc před letním jmenováním ministrem v Rusnokově vládě, jeho rodinní příslušníci však ve firmách zůstávají dál.

Vzhledem k anonymitě firem nelze doložit, komu společnosti patří. Veřejnost tak nemá kontrolu nad tím, s kým současný ministr podnikal a komu může být zavázán, a nemůže vědět to, zda firmy nepatří právě jemu.

Podle čerstvého zjištění Transparency International je zhruba 1 % firem sídlících v daňových rájích či s anonymní strukturou napojeno na aktivní politiky. „Nejsem vlastníkem žádné zahraniční společnosti, byl jsem pouze manažerem společnosti, která tu vytvářela pracovní místa, odváděla daně. Nemám ani právo říkat, a ani mě to nezajímá, kdo je akcionářem," reagoval ministr. „Dnes ty společnosti neřídím, tak proč bych se vám měl zpovídat," řekl Insideru ministr práce a sociálních věcí v demisi.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Akcie této firmy mi patří, přiznal ministr. O jakou jde?


 

Právě se děje

Další zprávy