Ministr Jankovský: Rusnokovu vládu nepodpoříme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 7. 2013 14:30
Rozhovor s ministrem pro místní rozvoj o postoji LIDEM i víře, že druhý pokus bude Němcové
Nejednoznačné signály? Nedorozumění...
Nejednoznačné signály? Nedorozumění... | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Všech 8 poslanců LIDEM podporuje dosavadní vládní koalici, nikdo nepodpoří Rusnokovu úřednickou vládu ani nezvedne ruku pro rozpuštění sněmovny, tvrdí odcházející ministr pro místní rozvoj a člen předsednictva strany Kamil Jankovský.

Mluvili jsme spolu krátce po jeho návratu z úplně posledního jednání Nečasova kabinetu, příští středu by už měl prezident Miloš Zeman jmenovat novou vládu premiéra Jiřího Rusnoka.

I kdyby Rusnokova vláda vydržela do konce řádného volebního období sněmovny, bude u moci v nejlepším případě 10 měsíců.

"Časté střídání ministrů je to, co téhle zemi neprospívá. Já jsem tady byl tři roky - a jsem na čele co do délky funkce. Tady se už vystřídalo patnáct ministrů," říká Jankovský.

Sám ale vůbec nezastírá víru, že už napodruhé - až Rusnokova vláda nedostane důvěru sněmovny - dostane další šanci dosavadní koalice. Takže sbalené krabice a tašky, které byly v jeho kanceláři, je připravený zase nastěhovat zpátky.

A důvěru v brzký návrat na ministerstvo dokládají i tato jeho slova: "Nejsem poslanec, takže nezastírám, že dva následující měsíce budu, řekněme, na volné noze. Teď ty dva tři měsíce si dopřeju luxus, že se nikde nezaměstnám. Budu ve firmě pomáhat synovi, ale bez jakéhokoliv úvazku."

Aktuálně.cz: Přišel jste přímo z posledního jednání vlády. Jaké bylo?

Kamil Jankovský: Úplně normální ve smyslu, že se projednávala běžná agenda. Na začátku ani nebylo cítit, že bylo poslední.

A.cz:  Vy jste se rozloučili už posledně...

Ano, předběžně jsme si říkali, co kdyby náhodou... Nicméně až teprve dneska bylo oficiální rozloučení, připili jsme si skleničkou šampaňského, vyfotili se do alba.

A.cz: Má vůbec smysl na posledním jednání vlády probírat, jak říkáte, běžnou agendu?

Myslím, že má. To bychom museli říkat už minulý týden, že bychom neměli nic dělat. Dneska to třeba byla žádost hejtmana Libereckého kraje, abychom navýšili program obnovy, který neumožňuje pokrýt veškeré škody po povodních v roce 2010. Dneškem je schválené, že se program může přečerpat. Jinak to mohlo mít klidně měsíc nebo dva zpoždění. Kontroverzní věci nebo záležitosti strategického významu se neprojednávaly - jako třeba horní zákon, ten byl stažený.

Náměstci "špatné" vlády mají být ministry

A.cz: Co říkáte na vznik nové vlády?

Víte, trošičku nerozumím tomu, když jsou náměstkům resortů vlády, která dělala všechno špatně, teď nabízena místa ministrů. Jsou to přece náměstci, kteří jdou po linii svého ministra.

A.cz: To byl i váš případ, konkrétně vašeho náměstka Brauna...

Ano. Pan náměstek Braun je schopný člověk ve své oblasti. Ale náměstkem jsem ho jmenoval až já.

Byl jsem nejdéle sloužící v mém resortu.
Byl jsem nejdéle sloužící v mém resortu. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: On nabídku odmítl. Radil se s vámi?

V krátkosti jsme to spolu probírali. Nepřesvědčoval jsem ho tak ani tak. V jeho případě převažovaly pracovní důvody - jako ministr trávíte padesát procent času jinými činnostmi než ryze odbornými.

Teď jsme snad už čitelní

A.cz: Jste v předsednictvu strany LIDEM, jejíž postoj pro mě není úplně čitelný...

Pokusím se ho zčitelnit. Seděl jsem ve vládě, viděl, jak funguje koalice. Jako začátečníci jsme teprve po čase zjistili, jak některé věci, které na začátku vypadají sněhobílé, sněhobílé nejsou jen proto, že tam chybí některá slovíčka, třeba v programovém prohlášení. A zkušenosti získáte tím, že si třikrát nabijete čumák a zjistíte, co jste měl udělat jinak.

A.cz: Co třeba nebylo sněhobílé?

Třeba církevní restituce. Měli jsme problém už s věcným záměrem, řekli nám, že v paragrafovaném znění to můžeme opravit - a v okamžiku, kdy bylo na stole paragrafované znění, slyšeli jsme argument, že jsme už odsouhlasili věcný záměr. Dnes to už nepovažuju za podraz. Ve vysoké politice spolu strany takhle hrajou.

Ani poslední etapu, kdy byla Karolína Peake odvolána z ministerstva obrany, nepovažuji úplně za čistou ze strany koaličních partnerů. Mohla se řešit úplně jiným způsobem.

Ale to nic nemění na tom, že LIDEM - ale nejen LIDEM, ale i celý poslanecký klub, protože část poslanců nejsou členy LIDEM...

A.cz: On to vlastně ani není klub...

Tak řekněme - organizovaná skupina. Zkrátka všichni plně podporovali, aby byla Miroslava Němcová nominována na premiérku. Ale současně chtěla Karolína Peake říct, že máme zájem dál pokračovat v koalici, ale dát si jasná pravidla pro zbytek volebního období. Aby se zase nestalo, že se ODS a TOP 09 dohodnou mezi sebou a nás postaví před hotovou věc.

A.cz: Tento příslib jste dostali?

Ano.

Rusnokova vláda od nás podporu čekat nemůže

A.cz: Ale znovu: postoj LIDEM k momentální situaci? Zase slyšíme: kdyby Rusnokova vláda prosazovala naše programové priority...

Ne, ne.

A.cz: Nic takového tam není?

Ne.

A.cz: Znamená to, že stará koalice má stále 101 hlasů?

Ano. Podporujeme kandidaturu Miroslavy Němcové na post premiérky. To ale a priori neznamená podporu sestavené vládě, protože se musíme dohodnout na parametrech fungování. To bylo ono hlavní sdělení. A to bylo nešťastně prezentované - možná i z naší strany, že takovou vládu nepodporujeme.

A.cz: Takže: teď Rusnokova vláda od vašich poslanců podporu očekávat nemůže. Je to tak?

Je to tak.

A.cz: Zároveň věříte v druhý pokus pro sestavování vlády pro Miroslavu Němcovou?

Člověk nikdy neví. Poslouchal jsem pozorně pana prezidenta, v tuto chvíli se pohybuje v rámci ústavy, a slyšel jsem, že pakliže existuje sto jednička, zváží druhý pokus. Věřím, že ho zváží a že to tak skutečně bude. A pak se uvidí.

Rusnokovi důvěru nedáme.
Rusnokovi důvěru nedáme. | Foto: Ludvík Hradilek

Zákon zkusím protlačit - až se vrátím!

A.cz: Co bude se zákonem o stavebních úřadech - budete nabádat svého nástupce, aby v tom pokračoval?

Jsem skutečně přesvědčen, že by stavební úřady neměly být v kompetenci radnic. Nemůže být nezávislý, když mu odměny nebo rozpočet schvaluje radnice.

A.cz: Neměla by mít ale obec pravomoci, jak zasahovat do výstavby?

Obec má územní plán, ale stavební řízení by mělo být nezávislé.

A.cz: Tak jinak: i kdyby druhý pokus patřil Miroslavě Němcové, máte vůbec šanci protlačit tento zákon Parlamentem do konce volebního období - s vědomím, že i část koalice je proti?

Mám docela rád knížky od Párala. Ve filmu podle jedné z nich - Mladý muž a bílá velryba - rybář říká: Není důležitý chytit, ale lovit.

Takže já jsem přesvědčen, že by to bylo dobře. A prostě to zkusíme.

Podporujeme Němcovou. Tečka!

A.cz: Kdyby stará koalice nedostala ani druhý pokus, má cenu čekat na třetí?

V tom případě by třetí pokus mohl následovat hodinu poté, co by vláda nedostala důvěru. Třetí pokus má v rukou předsedkyně sněmovny.

A.cz: Ale vždy je vaše strana brána jako slabý článek této koalice. Skutečně se dá říct, že všech vašich 8 poslanců nezvedne - ani při průtazích - ruku pro Rusnokovu nebo případně další úřednickou vládu?

Je jasná deklarace, že podporujeme jako premiérku Miroslavu Němcovou. Tečka.


 

Právě se děje

Další zprávy