Ministr i zastupitel? Ministři řeší, co s více funkcemi

Jakub Novák
29. 1. 2014 11:30
Mezi budoucími ministry jsou krajští i obecní zastupitelé.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Problém zdvojených postů neřeší v současné době pouze hejtmani ČSSD, kteří se stali poslanci, ale také někteří ministři budoucí vlády Bohuslava Sobotky. Část z nich již zastává zastupitelskou funkci, ať už na městské, nebo krajské úrovni.

O krajskou funkci přijdou automaticky po jmenování do čela ministerstva, jak nařizuje zákon. U městské záleží na vlastním rozhodnutí politika, zda odejít, či ne. Marcel Chládek, který povede ministerstvo školství, je v současné době dokonce senátorem. 

Post náměstka středočeského hejtmana a krajského zastupitele bude muset Marcel Chládek (ČSSD) opustit, post rakovnického zastupitele by si však rád do voleb ponechal.

"Co se týče mého postu rakovnického zastupitele, to jsem zatím předal k posouzení právníkům. Pokud mi bude sděleno, že by nešlo v mém případě o střet zájmů, rád bych dokončil současné volební období a v dalším už nekandidoval. Jde asi o dvě schůze zastupitelstva," říká Chládek pro Aktuálně.cz.

Jak již Chládek dříve řekl v rozhovoru pro náš deník, vzhledem k neslučitelnosti funkcí ministra a krajského zastupitele se do třiceti dnů od jmenování do čela resortu školství vzdá jak funkce náměstka hejtmana, tak krajského zastupitele.

"Na kraji skončím - už jen z toho důvodu, že není možné ze zákona tyto pozice kombinovat; navíc by to nebylo možné stíhat," řekl v rozhovoru Chládek.

Z dalších členů nastupujícího trojkoaličního kabinetu za sociální demokracii drží posty zastupitelů ještě budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který je současně zastupitelem Moravskoslezského kraje a města Bohumína, a nastupující ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, která je zase zastupitelkou na Praze 2.

Kromě nich budou mít obecní a krajská zastupitelstva ve vládě zastoupení také mezi lidovci - jejich šéf a zároveň budoucí vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek působí jako krajský zastupitel Královéhradeckého kraje a obecní zastupitel v Náchodě, krajským zastupitelem v Olomouckém kraji je druhý muž lidovců a nastupující ministr zemědělství Marian Jurečka.

 

Jejich postoje k dalšímu ponechání si zmíněných zastupitelských postů se liší. "Časové možnosti mi neumožní, abych oba mandáty vykonával naplno, takže zastupitelem nezůstanu. Moc mě to mrzí - komunální i krajská politika mě bavila, byly zde rychle vidět konkrétní výsledky," říká Němeček, který plánuje skončit asi do měsíce od nástupu do úřadu. "Ještě se domluvím s kolegy v klubu zastupitelů," dodává.

Lidovci "budou zvažovat"

Jeho budoucí vládní kolegyně Marksová Tominová se zatím o dalším postupu, ani o tom, zda bude znovu kandidovat v příštích komunálních volbách, nerozhodla. "Budeme o tom diskutovat příští středu na obvodním výkonném výboru," napsala Aktuálně.cz.

Bělobrádek si oba své zastupitelské mandáty ponechá. "Zůstanu a zvážím - v krajském i obecním zastupitelstvu jsem v opozici a zároveň nejsem ve výborech," vysvětluje své rozhodnutí. Na rozhodnutí si nějaký čas ponechá i jeho spolustraník Jurečka. "Zatím nevím, vyhodnotím to po několika týdnech práce ministra," napsal Aktuálně.cz Jurečka.

 

Dvojí metr?

Co se týče mandátu senátora, ten si Marcel Chládek zcela jistě ponechá. "Senátorský post není v konfliktu s touto pozicí, takže tam zbývá už jen jediná podmínka - zda budu schopný věnovat dostatek času jak práci ministra, protože jde o velmi náročnou pozici, tak senátora," vysvětloval ve zmíněném rozhovoru důvody svého rozhodnutí.

"Na druhou stranu jsem se v posledních pěti letech poměrně značně věnoval práci ve svém senátním obvodu a nerad bych tu práci ukončil. Budu mít několik měsíců, abych zjistil, zda je tato kombinace časově bezproblémová," dodal.

Toto rozhodnutí samo o sobě není nutno vnímat jako problematické, nicméně poukazuje na jedno zajímavé specifikum uvnitř sociální demokracie, vzniklé na základě usnesení ústředního výkonného výboru strany, podle něhož by poslanci neměli kumulovat své mandáty s funkcemi hejtmanů, jejich náměstků, primátorů či placených radních v krajích a statutárních městech.

O zákonodárcích z horní komory Parlamentu se však v tomto usnesení nepíše. "Intenzita zasedání Senátu a jeho výborů není srovnatelná s rytmem práce Poslanecké sněmovny," zdůvodnil to pro ČTK šéf strany Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy