Ministr Dobeš: Chci zimní pneumatiky bez výjimek

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
6. 5. 2012 13:05
Ministerstvo novelu zařadí do plánu legislativních prací vlády až v roce 2013 nebo 2014
Kalamita v ulicích Brna - Hybešova ulice krátce po deváté ráno
Kalamita v ulicích Brna - Hybešova ulice krátce po deváté ráno | Foto: Veronika Skálová

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš chce, aby zimní pneumatiky museli mít všichni motoristé bez jakýchkoliv výjimek. Navrhne proto novelu silničního zákona, oznámil mluvčí resortu Martin Novák.

Teď musejí mít auta zimní pneumatiky jen za "zhoršených podmínek": podle novely, která platí od loňského listopadu, mají motoristé povinnost mít na autě zimní pneumatiky, pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo to lze během jízdy očekávat.

Podle ministra Dobeše je problematická právě interpretace podmínek, za kterých musí mít auto zimní pneumatiky.

Mluvčí resortu upřesnil, že s chystanou novelou souhlasí dopravní policie a ministerstvo navrhne, aby novela byla zařazena do legislativního plánu ministerstva pro roky 2013 a 2014. Navrhovaná změna by neměla řidiče příliš finančně zatížit, protože zimní výbavu měli povinnou už v loni, dodal mluvčí.

Pokud ovšem ministerstvo tuto novelu skutečně navrhne na program vlády až na příští, ne-li přespříští rok, fakticky tak povinnost mít nasazené zimní pneumatiky "bez výjimky" nezačne platit dříve než v roce 2014.

Pavel Dobeš
Pavel Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Pokud by to měla v programu legislativních prací až pro rok 2014, musela by stihnout prosadit novelu v parlamentu hned v prvním půlroce - do řádného termínu voleb.

Zimní pneumatiky mají nejen hrubší vzorek, ale i měkčí směs, která lépe drží na vozovce při nízkých teplotách. Obecně odborníci doporučují přezouvat, když teplota dlouhodobě klesne pod 7 stupňů.

Hloubka vzorku by měla být nejméně čtyři mm, stáří gum maximálně čtyři až pět let a zimní pneumatiky mají být na všech čtyřech kolech.

Ještě předminulou zimní sezonu byly zimní pneumatiky povinné jen na úsecích vyznačených dopravní značkou "zimní výbava". Značka platí i nadále, na vybraných úsecích je tak nutné použít zimní gumy za každého počasí.

 

Právě se děje

Další zprávy