Ministr Dobeš: Chci státní maturity už příští rok

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
12. 8. 2010 21:20
Ministr to řekl v online rozhovoru pro Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství navrhne příští týden vládě, aby státní maturity byly už příští rok. Generální zkoušku zažijí školy už letos v říjnu.

Ministr Josef Dobeš poprvé svůj postoj ke státní zkoušce uveřejnil ve čtvrtek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Na jasnou otázku, jasná odpověď, budou. A to jak generální zkouška, tak ostrá verze, pokud můj návrh schválí vláda," odpověděl Dobeš na otázku jestli maturity pod dohledem státu budou už příští rok.

Dobeš doufá, že kabinet na jeho návrh kývne i přesto, že premiér Petr Nečas se nechal slyšet, že vláda zřejmě jednotnou maturitní zkoušku definitivně zruší. "Státní maturity jsou stejně schválené, jen můj návrh je výrazně levnější," soudí ministr.

Podle něj Věci veřejné plní zavedením státních maturit jen svůj program.

"Věci veřejné měly nejenom státní maturity, ale i srovnávací zkoušky v 5. a 9. ročníku ve svém předvolebním programu. Plníme tak naše sliby," dodal Dobeš.

Kdo je proti maturitám? ODS, ČSSD a studenti

Státní maturity jsou ve školském zákoně už od roku 2004. Několikrát už ale byly odloženy.

Proti jednotným zkouškám byli v minulosti politici dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD. Jejich nevoli sdílejí i středoškoláci. Několikrát na protest proti státním maturitám vyrazili i do ulic.

Největší demonstraci zažila ministryně za Stranu zelených Dana Kuchtová. V květnu 2007 se na pochod Prahou vydalo přes deset tisíc sudentů. Kuchtová byla během setkání se studenty zasažena vajíčkem, které přilétlo z davu.

 

Právě se děje

Další zprávy