Ministr chystá revoluci, chce omezit svévoli developerů

Petr Holub
7. 5. 2013 5:00
Ministr pro místní rozvoj Jankovský navrhuje zásadní změnu systému stavebních úřadů
Ministr Kamil Jankovský.
Ministr Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Objev dne - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský plánuje revoluční změny v systému stavebních úřadů. Posílá na vládu zákon o Nejvyšším stavebním úřadu a říká k tomu, že tím chce omezit svévoli developerů a regionálních politiků.

Jeho hlavní princip je v tom, že by oddělil stavební úřady od obcí.

Občané si totiž podle ministra Jankovského stále častěji stěžují na to, že úředníci stavebních úřadů nerozhodují při územních a stavebních řízeních objektivně. Pokud chtějí nějakou novou bytovku či továrnu postavit podnikatelé spříznění s městskými politiky, mohou získat stavební povolení, i když stavba zhorší životní prostředí a i když sníží hodnotu okolních nemovitostí.

Případy pak často končí až u správního soudu a podle ministerstva pro místní rozvoj takových žalob přibývá. "Současný stav se zhoršuje, což naznačuje rostoucí počet stížností a žalob na podjatost úředníků při stavebním řízení, včetně žalob u Nejvyššího správního soudu. Co dnes nemusí být vnímáno jako tak velký problém, se může stát problémem v budoucnu," argumentuje ministr.

Proti zájmům volených zástupců

Podle ministra dává současný právní rámec všechny možnosti, aby úředníci rozhodovali podjatě. Stavební úřady sice vykonávají státní správu, jejich zaměstnavatelem však jsou radní, kteří rozhodují o jejich platech. 

"Občanů se úzce dotýká problém možného střetu zájmů úředníků stavebního úřadu. Stavební úřady vydávají taková rozhodnutí, která jsou v souladu se zájmem volených zástupců, nikoliv prostého občana, jemuž může tímto přístupem vzniknout nemalá škoda," vysvětluje odborná studie RIA, kterou nechal Jankovský vypracovat.

Současný model navíc podle expertů otevírá prostor k úplatkům. Kdo investuje deseti- či stamilionové částky do nových budov, má dost peněz pro případný úplatek. "Tlak investorů na výstavbu představuje vysoký korupční potenciál," míní ministr.

Jak stěhovat 4000 úředníků

Střet zájmů i korupční riziko mohou být podle Jankovského odstraněny, právě když se stavební úřady od obcí oddělí.

Dnes pracuje celkem 3700 stavebních úředníků na radnicích, dalších 300 na krajských úřadech. Podle nového zákona budou pracovat na nezávislých úřadech ve větších obcích.

Odvolání budou vyřizovat krajské stavební úřady a personálně je bude řídit Nejvyšší stavební úřad. Ten bude na politické reprezentaci nezávislý do té míry, že získá vlastní rozpočtovou kapitolu. Jeho předsedu bude jmenovat vláda.

Z analýzy RIA vychází, že reforma stavebních úřadů nemusí zatížit veřejné finance. Dnes stát platí za jejich provoz 1,5 miliardy, obce a kraje k tomu doplácejí 1,3 miliardy, přitom menší díl této částky uhradí ze správních poplatků. Pokud stát stavební úřady převezme, obce ušetří 800 milionů a kraje 100 milionů.

Náklady na státní rozpočet se zvýší a Jankovského úřad počítá s půlmiliardou. Tedy v případě, že se nebudou vyplácet vysoké odměny, což je dnes podle ministerstva zvykem ve městech, a stát se omezí na výplatu tabulkových platů.

Zmíněných 500 milionů na platy pak může stát podle propočtů ministerstva získat tím, že zruší speciální stavební úřady. Právo povolovat stavby má totiž celkem sedm ministerstev. Podle Jankovského může jejich agendu převzít základní soustava stavebních úřadů.

Starostové se brání

Proti plánu oddělit stavební úřady od obcí a ministerstev se už minulý týden ozvali starostové, kteří prostřednictvím výkonné rady ODS vzkázali, že "obce uvítají spíše méně změn".

Starostové upozorňují, že státní byrokracie by ve stavebním řízení nedokázala místní problémy vyřešit. "Řešení sousedského sporu komplikuje nedostatek autority. A autority bez lokální znalosti lze dosáhnout jen velmi obtížně, jestli vůbec," vysvětlují starostové své hlavní přednosti.

Vláda by měla návrh ministra Jankovského projednat do konce května.

 

Právě se děje

Další zprávy