Ministr Blažek si na úřad povolal kamaráda z Brna

Martina Machová Martina Machová
20. 9. 2012 13:10
S Daňhelem spolupracovali na kauze Diag Human a společně vlastní také dům v Brně
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek za ODS doplnil svůj náměstkovský tým o svého kamaráda z Brna.

Jedná se o tamního daňového poradce Radomíra Daňhela, se kterým v minulosti Blažek spolupracoval například na kauze Diag Human a se kterým koupil i jednu ze svých nemovitostí.

V současnosti je uveden na stránkách ministerstva jako Blažkův náměstek pro oblast investic a ekonomiky.

"Pan ministr se rozhodnul pro pana Daňhela z toho důvodu, protože je to odborník s dlouholetou praxí a je to člověk, kterému věří," vysvětlovala jmenování "muže z Brna" mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Nový náměstek pak podle ní nastoupil 1. září.

Deník Aktuálně.cz narazil na jméno Radomíra Daňhela ovšem již v minulosti. Když se letos v srpnu snažil ověřit informaci, že Blažkův známý z Brna na ministerstvo míří, narazil na bariéru mlčení.

Spolupráce Blažka s jeho novým náměstkem spadá nejméně do května roku 2001, kdy spolu kupovali v Brně dům.

Dům spolužáků Blažka a Daňhela.
Dům spolužáků Blažka a Daňhela. | Foto: Karel Toman

Společně na nákupy i do práce

Deník Insider v době Blažkova jmenování ministrem popsal, že za něj zaplatili spolu s manželkami 7,5 milionu korun, což je 3,75 milionu na jednu rodinu.

Nad koupí tohoto domu Insider upozornil na kauzu, již po Blažkově nástupu do úřadu připomněl v blogu na Aktuálně.cz Jan Urban.

Pavel Blažek totiž právě se spolukupcem Daňhelem spolupracoval na zakázce pro ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s Diag Human.

Blažek měl zajistit podklad pro vypracování znaleckého posudku o výši vzniklé škody pro potřeby vedeného rozhodčího řízení. Dnes tvrdí, že zakázku vzal, protože se mu zdála zajímavá. Přidělena mu byla v lednu 2002.

Když se Insider Blažka ptal, jak by popsal vztahy mezi ním a Daňhelem, řekl: "Pan Daňhel je můj spolužák a znám ho dlouho, a proto s ním můžu s důvěrou nakupovat majetky a pracovat na společných případech."

Diag Human pak podle Blažka nebyl jediný případ, na kterém se sešli. "Pracovali jsme spolu i na konkurzech," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy