Ministr Blažek nakoupil nemovitosti za 13 milionů

Martina Machová Martina Machová, Karel Toman
12. 7. 2012 15:20
Pohled do nemovitého majetku nového ministra spravedlnosti
Tady bydlí ministr. Schránka k letnímu bytu Blažkových v Mariánských Lázních.
Tady bydlí ministr. Schránka k letnímu bytu Blažkových v Mariánských Lázních. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva byty v Mariánských Lázních, půlka domu v Brně-Zábrdovicích, domek v Líšni, třípokojový byt na pražském Žižkově a pozemky ve vsích, jež leží v dojezdové vzdálenosti od Brna.

Tak vypadá podle zjištění deníku Insider  přehled realit, které podle katastru nemovitostí vlastní nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Podle smluv, které má Insider k dispozici, vydal Pavel Blažek v letech 2001 až 2010 jen za domy a byty spolu s manželkou téměř 13 milionů korun.

Kdo z nás to má

Otázku, kde na to vzal, zodpovídá ministr zřetelně. „Šlo o klasické rodinné úspory. Vždy se to kupovalo v době, kdy jsme já nebo manželka měli větší příjem," říká místopředseda ODS.

Ze smluv je patrné, že Blažkovi platí rovnou a při svých investicích nesahají po půjčkách nebo hypotékách.

To, že Blažek vydělává hodně peněz, přiblížilo už Aktuálně.cz, když zveřejnilo jeho majetkové přiznání. V něm je uveden roční příjem kolem dvou milionů korun, přičemž pronájmy z vlastněných nemovitostí přinesly do rodinné kasy 562 tisíc korun.

Na dalších 631 tisíc korun si ministr přišel jako advokát a 593 tisíc korun obdržel jako odměny za působení ve statutárních orgánech společností. 

Dům v Zábrdovicích, vzpomínka na Diag.
Dům v Zábrdovicích, vzpomínka na Diag. | Foto: Karel Toman

Vzpomínka na Diag

První dům si manželé Blažkovi koupili spolu s rodinou politikova kolegy a spolužáka z práv Radomíra Daňhela v květnu 2001.

Jednalo se o rohový dům v Brně-Zábrdovicích a celkově za něj oba manželské páry zaplatily 7,5 milionu korun, což je 3,75 milionu na jednu rodinu. 

Nad koupí tohoto domu Insider upozorňuje na kauzu, již po Blažkově nástupu do úřadu připomněl v blogu na Aktuálně.cz Jan Urban.

Pavel Blažek totiž právě se spolukupcem Daňhelem spolupracoval na zakázce pro ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s Diag Human. Blažek měl zajistit podklad pro vypracování znaleckého posudku o výši vzniklé škody pro potřeby vedeného rozhodčího řízení. Dnes tvrdí, že zakázku vzal, protože se mu zdála zajímavá. Přidělena mu byla v lednu 2002.

„Ta koupě domu ale s Diagem nemá nic společného," zdůrazňuje však nový ministr. Uvedl, že on sám si na zakázce vydělal něco kolem dvou milionů.

Kolonie zahrádkářů v Líšni, tady stála chatka, co měla být k rekreaci a už není.
Kolonie zahrádkářů v Líšni, tady stála chatka, co měla být k rekreaci a už není. | Foto: Karel Toman

Klidné léto v Mariánkách

V roce 2004 pak už Blažkovi investovali sami - převedli si do osobního vlastnictví družstevní byt v Domě Rigoletto v centru Mariánských Lázní.

Ze smluv uložených na katastru nemovití neleze vyčíst, jakou měl byt hodnotu. Dá se odhadovat až z následující smlouvy z roku 2010, kdy si Blažkovi pořídili ve stejném domě druhý byt o stejné velikosti, tedy 2+1. Za ten zaplatili 1,5 milionu korun.

V nově opravené vilce, kde oba byty mají, je celkově šest bytů, přičemž trvale obydleny jsou jen dva. Zbytek je podle sousedů využíván jako apartmány pro lázeňské hosty.

Blažkovi oba byty využívají k rodinné rekreaci - jeden přímo rodina ministra, druhý jeho tchýně. Že do západních Čech jezdí Blažkovi na „letní byt" nebo na zimní prázdniny, potvrdil i ministr.

Do výčtu bytů a domů už chybí jenom domek na kraji Brna v Líšni přikoupený v roce 2005 za 1,12 milionu korun a byt na dohled žižkovské věže v Praze za 6,6 milionu, který mají Blažkovi od roku 2008.

Stavba v Líšni už zmizela a zůstal jen pozemek. Podle Pavla Blažka šlo o něco jako chatku. „Plánovali jsme, že bychom ho užívali na víkendy," líčí ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy