Ministr: Ať každý ví, že měl odposlech

Martina Macková
27. 9. 2006 15:54
Praha - Ministr spravedlnosti zřídí speciální komisi, která připraví změny v zákonech tak, aby se zvýšila kontrola nad odposlechy.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pospíšil přichází s touto iniciativou dva dny před tím, než bude o poslední odposlechové aféře jednat sněmovna.

"Odposlech, jako jeden z nejzávažnějších zásahů do soukromí, by měl být používán jen ve výjimečných případech, jako nejzazší prostředek," řekla Lenka Bradáčová, náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem, .

V současné době podle Pospíšila vyhovují soudy až 80 procentům všech žádostí o odposlechy. Ministrovi především vadí neurčité znění zákona, které dovoluje nasazení speciální techniky nejen v případech závažné kriminality, ale také na základě řady mezinárodních smluv.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Odposlechy by se po čase měly prověřovat

Pospíšil zřejmě navrhne, aby se zkrátila nynější půlroční lhůta, během které dnes nemohou soudy kontrolovat zákonnost odposlechů.

Odposlouchávaní lidé by se podle návrhu s časovým odstupem dozvěděli, že jejich hovory byly monitorovány. Mohli by pak požádat o přezkoumání, zda policie postupovala zákonně.

"Je právo občana dozvědět se, že byl odposloucháván a pokud bude mít zájem, mělo by mu být umožněno, aby se obrátil na soud. Ten by přezkoumal důvod k odposlechu a jak se se záznamy naložilo," míní Pospíšil.

Podle něj zkušenosti ze zahraničí ukazují, že soudy svá rozhodnutí často revidují právě v případech, kdy se na ně obrátí sám odposlouchávaný. "Nejlepší prostředek, jak se bránit dalším odposlechům je tlak veřejnosti a judikatura, která ukáže, zda je odposlech nutný," řekl Pospíšil.

Jeho nynější návrhy vycházejí z postoje, který zaujala ODS k odpolechům v roce 2004, kdy vypukla aféra Kořistka a policie nasadila odspolechyi na některé politiky ODS.

Důvody pro odposlech má přesně vymezit zákon

Současný stav podle Pospíšila neodpovídá některým rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva. Pokud policie zasahuje do soukromí, musí být důvody jednoznačně vymezené zákonem a má být možné je přezkoumat. "Možnost soudního přezkumu v českých zákonech chybí. ODS chce také upřesnit okruh trestných činů, pro které se budou odposlechy používat," dodal Pospíšil.

Pospíšil chce po komisi, aby zhodnotila také efektivitu kontrol odposlechů, dnes jednou za půl roku kontrolují soudy. "Je otázka nakolik je lhůta dlouhá a kontrola efektivní," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy