Ministerstvo ve volbách poškodilo SNK ED

Tomáš Fránek
4. 7. 2006 16:00
Brno - Ministerstvo financí vážně poškodilo v předvolební kampani SNK -Evropské demokraty. Straně stále odmítá vyplatit peníze za komunální volby.

Zákon byl podle Nejvyššího správního soudu při volbách porušen celkem ve čtyřech případech. Podle předsedy soudu Josefa Baxy ale ani v jednom případě nebylo porušení zákona důvodem pro prohlášení neplatnosti voleb.

Nejzávažnější porušení zákona soud zjistil v případě SNK - Evropských demokratů. Ministerstvo financí totiž zadržuje už od roku 2002 skoro 14 milionů korun za příspěvky, které měla dostat za zvolení svých pražských zastupitelů v roce.

Ministerstvo odmítlo peníze vyplatit s argumentem, že zákon hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím. Strana před čtyřmi lety ale kandidovala jako sdružení.

SNK ED
SNK ED | Foto: SNK ED

"Přestože byl v daném případě porušen zákon, s ohledem na konečné výsledky nelze předpokládat, že by strana překročila pět procent hlasů," uvedl předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček. Strana získala ve volbách dvě procenta hlasů a podle Šimíčka v případě, že by mohla využít peníze v kampani, mohla by být ještě úspěšnější a získat víc hlasů.

Šimíček odmítl spekulovat, jak by soud rozhodl, kdyby se strana ve volbách přiblížila k pětiprocentní hranici.

Ministerstvo financí vedeném sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou ale soudci tvrdě kritizovali. "Postoj ministerstva financí je pro nás nepochopitelný," uvedl Šimíček.

Sobotka stížnost odmítl

Evropští demokraté dnes oznámili, že v případu nevyplacených peněz neuspěli s další stížností - na ministerstvu financí.

"Ministr Bohuslav Sobotka zamítl stížnost SNK ED ve věci nevyplacení zadržovaných příspěvků za mandáty vzešlé z voleb v hlavním městě Praze v roce 2002. Svým rozhodnutím ministr financí pohrdá právními názory Městského soudu v Praze, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu," stojí v dnešním prohlášení strany.

Česká televize nepochybila

Ve dvou případech volební komise nepřičetly preferenční hlasy, a to ve Znojmě a Českém Těšíně. Třetí porušení zákona soud zjistil při volbách v psychiatrické léčebně v Dobřanech, kdy jeden z lidí, který byl v léčebně, volit nemohl.

Soud také zamítl stížnosti politických stran na prostor v médiích. Malé strany podle strany Nezávislí poškodila veřejnoprávní Česká televize, když jim nedala dostatečný prostor v předvolebních diskusních pořadech. Upřednostňovala prý velké strany, které byly favority průzkumů veřejného mínění.

Podobnou stížnost podali také Nezávislí demokraté v čele s Vladimírem Železným. "Nedošlo k protiprávnímu postupu ze strana České televize," uvedla soudkyně Miluše Došková. "Roli médií nelze přeceňovat, lidé jsou jimi obklopeni neustále a musí činit v této masáži všechna rozhodnutí," uvedl předseda soudu Baxa.

 

Právě se děje

Další zprávy