Ministerstvo rozhodne o univerzitě Dobešovy podřízené

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
1. 3. 2011 18:20
Univerzita Komenského může přijít o akreditaci ve dvou oborech
Foto: Jan Langer

Praha - Nejpozději do čtvrt roku musí ministerstvo školství rozhodnout, zda soukromé Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze odebere akreditace dvou oborů. Na bakalářské státnice na této škole se ve stejné době bude chystat vrchní ředitelka kabinetu ministra Josefa Dobeše Jana Machálková.

Oboru, který studuje, se možné odejmutí akreditace netýká, škole jako takové by to ale po problémech s "rychlostudenty" přineslo další šrám na pověsti a přišla by o peníze za nové studenty, které by do dvou pedagogických oborů nemohla přijímat.

Ministerstvo jakýkoli střet zájmů v tomto případě vylučuje.

"Tato otázka je zcela irelevantní, je to zcela mimo kompetenci vrchní ředitelky kabinetu, tuto oblast má na starosti odbor vysokých škol," říká mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

V první fázi sice bude rozhodovat odbor vysokých škol, pokud by ale univerzita s rozhodnutím nesouhlasila a podala rozklad, bude se jím zabývat sám ministr. 

O studium Machálkové se média začala zajímat poté, co vyšlo najevo, že dostala koncem roku ke svému platu sto tisícovou odměnu a ministr ji navíc pomáhal s napsáním seminární práce.

Kdy přesně ministerstvo o návrhu akreditační komise rozhodne, není zatím jasné. "Řízení stále běží, MŠMT má 120 dnů od podání rozhodnutí Akreditační komise ve věci rozhodnout. Tato lhůta bude dodržena," uvedl Koukolíček.

Titul za 12 týdnů

Na problémy školy, kde Dobešova podřízená studuje masovou a sociální komunikaci, upozornila reportáž deníku Aktuálně.cz, která popsala praxi na pobočce školy ve Starém Hrozenkově. Titul se tam dal získat s povšechnými znalostmi získat za 12 týdnů.

Právě kvůli poměrům na pobočkách školy ve Starém Hrozenkově a Frýdku-Místku hrozilo původně škole výraznější omezení studijních programů.

Akreditační komise ale v únoru shledala, že se situace ve škole zlepšila a trvá teď už pouze na zákazu přijímání nových studentů do doktorského studijního programu Speciální pedagogika se studijním oborem Speciální pedagogika a magisterského studijního programu Pedagogika se studijním oborem Andragogika.

Foto: Ludvík Hradilek

"Škola na podněty komise zareagovala rychle, některé studenty přesunula do Prahy. Upravena byla i vnitřní pravidla školy, do jaké míry mohou magisterské práce vycházet z prací bakalářských," říká předsedkyně akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková.

"To ale neznamená, že školu nebudeme dál pečlivě sledovat," dodává.

Zmíněné obory, které mají o akreditaci přijít, mají problémy hlavně kvůli nedostatku profesorů. Univerzita nemůže podle komise vzdělávat doktory speciální pedagogiky, protože ji  v této oblasti chybí výzkum. Andragogika zase získala akreditaci pro vzdělávání asi 400 studentů a tomu odpovídá i počet vyučujících. V letošním roce je ale studentů přes sedmnáct set.

 

Právě se děje

Další zprávy