Nový náměstek na spravedlnosti: Ministerstvo řídí ministr

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
2. 6. 2014 18:25
V úterý nastoupí do funkce prvního náměstka ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Nahradí tak Hanu Marvanovou, která skončila kvůli neshodám s ministryní Válkovou.
Robert Pelikán
Robert Pelikán | Foto: Lukáš Bíba

Praha - S příchodem Roberta Pelikána na ministerstvo spravedlnosti získává Helena Válková kritika civilního kodexu, ale také loajálního pracovníka.

Koneckonců, i na nedávném jednání pracovní skupiny ke zrušení svěřenských fondů byl - stejně jako jeho předchůdkyně Hana Marvanová - pro jejich vyškrtnutí ze zákoníku. Žádný velký odklon od práce Marvanové tak nechystá. "Samozřejmě budu navazovat na činnost paní náměstkyně, ale také mám svoje představy. Na druhou stranu ministerstvo řídí ministr, a ne náměstek," sdělil Pelikán deníku Aktuálně.cz.

S čím přesně na ministerstvo jde, ale konkretizovat nechtěl. "Myslím, že by ode mě bylo nekorektní, kdybych před tím, než si s paní ministryní ujednotíme představy, cokoliv komentoval.  Mám-li být loajální úředník, tak nejdřív musím mluvit s ní," dodal.

Hana Marvanová
Hana Marvanová | Foto: Ondřej Besperát

Jeho příchod na ministerstvo spravedlnosti nicméně dopředu plánovaný nebyl. "Pan ministr mě o to včera požádal a já jsem mu to nakonec neodmítl," osvětlil Pelikán, jak k přesunu mezi resorty došlo. Nebýt Babišovy prosby, na spravedlnost by s největší pravděpodobností nešel. "Odcházím od rozdělané práce a to dělám nerad," podotkl nástupce Hany Marvanové, která v neděli večer na resortu skončila. Podle její nadřízené Hany Válkové nedokázala zvládnout svoji roli.

Rychlý pád

Budoucnost Hany Marvanové přitom vypadala zpočátku velmi slibně. O ní a Heleně Válkové se mluvilo jako o silném a nadějném tandemu, který by na ministerstvu spravedlnosti mohl prosadit potřebné reformy justice, vězeňství a dalších oblastí, jejich spolupráce ale dlouho nevydržela.

Několik měsíců poté začaly prosakovat informace o tom, že spolupráce dvou zkušených právniček není zcela růžová a provázejí ji neshody.

Zhruba dva měsíce trvající spory vyvrcholily nedělním odchodem Marvanové z funkce první náměstkyně. Podle Marvanové měly na jejím odvolání kromě Válkové zájem i lobbystické skupiny z advokacie a soudnictví. Jak řekla novinářům v neděli po schůzce s šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem, s ministryní se neshodla například na snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů.

VE ZKRATCE: Nebyla loajální, říká Válková o Marvanové
Autor fotografie: DVTV

VE ZKRATCE: Nebyla loajální, říká Válková o Marvanové

Nebyla loajální. Říká Helena Válková o Haně Marvanové v rozhovoru pro DVTV. Prohlédnout si jej můžete ZDE.

Válková naopak odchod Marvanové zdůvodňuje ztrátou důvěry. "Tento typ řízení, kdy někdo, kdo vás nerespektuje jako nadřízeného, jako ministryni, jsem nezvládla tak, jak jsem si představovala, protože jsem předpokládala, že paní náměstkyně bude akceptovat svoji roli, bude loajální, budeme spolu řešit postupy. A nebude to dělat mnohdy i za mými zády," prohlásila v úterý Válková v DVTV.

Pod Marvanovou přitom spadala důležitá agenda, jako je například tvorba nového zákona o státním zastupitelství, novela exekučního řádu nebo revize nového občanského zákoníku.

Kudy povede další profesní cesta Hany Marvanové, není zatím zcela jisté, bezprostředně po svém odchodu oznámila, že se vrátí do advokacie, aktuální je ale také nabídka na post poradkyně ministra financí Andreje Babiše, který by na svém resortu uvítal právnické zkušenosti Marvanové. Spekuluje se také, že by se Marvanová mohla objevit na kandidátce voleb do Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy