Ministerstvo pro místní rozvoj předalo reakci na auditní zprávu o střetu zájmů Babiše

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2019 11:50
Zástupci ministerstva pro místní rozvoj ve středu osobně předali odpověď na návrh auditní zprávy Evropské komise Stálému zastoupení ČR v Bruselu. Úřad měl původně odpovědět na začátku srpna, Evropská komise ale vyhověla žádosti ministryně a prodloužila lhůtu do 2. září.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. | Foto: ČTK

Podle informací ČTK se předání odpovědi uskutečnilo na poradě českých velvyslanců v Praze a text odpovědi je na cestě do Bruselu. Evropská komise by dokument měla od české strany s největší pravděpodobností dostat v pátek.

Podle návrhu auditní zprávy má Babiš stále vliv na firmu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo přijít o zhruba 450 milionů korun z EU. Babiš v minulosti řekl, že vracení peněz nehrozí.

Obsah odpovědi ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) neprozradila, argumentace by ale podle ní měla být ve prospěch Česka. "Až přijde finální zpráva, bude to trošičku jiná otázka. Nyní ale rozporujeme každou větu na každé stránce. Cítíme se velmi dotčeni, protože spousta věcí není pravda," uvedla v rozhovoru pro Deník N.

Mnoho podkladů, které auditorům úřad dal, se podle ní neobjevilo v předběžné auditní zprávě. Měla také dojem, jako by se kontroloři v průběhu auditu střídali a nepředali si informace.

Piráti žádají zveřejnění zprávy

Předseda pirátů Ivan Bartoš vyzval Dostálovou, aby odpověď na předběžnou auditní zprávu zveřejnila. Pokud úřad rozporoval každou větu návrhu, může být podle pirátů přístup vedení ministerstva v rozporu s principem nestrannosti úředníků podléhající pod služební zákon.

Bartoš v červenci oslovil osm úřadů a požádal je, aby stejně jako tehdy Státní zemědělský intervenční fond zastavily proplácení dotací Agrofertu. K podobnému kroku přistoupil Státní fond životního prostředí.

"Všechny ostatní instituce k celému problému přistupují naprosto benevolentně. Je zarážející, že tento nejednoznačný a do velké míry chaotický přístup panuje v období, kdy česká ministerstva připravují odpovědi k návrhům auditních zpráv Evropské komise," uvedl Bartoš. Obrátil se proto na šéfa Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Marca Lemaitreho.

Návrh auditní zprávy v angličtině dorazil do Česka na konci května, druhý červencový týden dostaly ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí oficiální český překlad. Tím také začala běžet lhůta pro vypracování odpovědi. Obvykle unijní úřady dávají na odpověď dva měsíce, mají ale právo lhůtu zkrátit na minimálně 30 dnů, což učinily i v případě Česka. Ministerstvo pro místní rozvoj však uspělo s žádostí o prodloužení. Druhý návrh auditu, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média.

 

Právě se děje

Další zprávy