Ministerstvo: Dohnal nemůže veřejně hodnotit své odvolání

ČTK Domácí ČTK, Domácí
17. 4. 2014 12:56
Ministryně spravedlnosti Válková uvedla, že Dohnalův otevřený dopis může mít trestně právní následky.
Helena Válková a nový šéf vězeňské služby.
Helena Válková a nový šéf vězeňské služby. | Foto: Vězeňská služba

Praha - Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal svým chováním ohrožuje řádné plnění základních úkolů státu. Jako příslušník bezpečnostního sboru nemůže veřejně hodnotit oprávněnost svého odvolání, uvedlo v reakci na Dohnalův středeční otevřený dopis ministerstvo spravedlnosti.

Dohnalovo chování prý nemá v novodobé historii české justice obdoby. Dohnal v reakci řekl, že mu jde jen o to, aby byl dodržován zákon.

Bývalý šéf Vězeňské služby, kterého ministryně Helena Válková počátkem dubna odvolala, zaslal ve středu otevřený dopis prezidentovi, premiérovi a dalším vysoce postaveným politikům.

V něm tvrdí, že jeho odvolání bylo v rozporu se zákonem a neplatí. Podle Dohnala to přinese problémy do fungování Vězeňské služby, protože jakékoliv úkony provedené jeho nástupcem budou neplatné.

Podle ministerstva spravedlnosti je ale rozhodnutí platné a bylo vydáno v souladu se zákonem. Resort ve čtvrteční reakci zdůrazňuje, že přijme veškerá nezbytná opatření k zabezpečení nerušeného výkonu činnosti Vězeňské služby ČR.

Ve hře jsou i trestní následky

Ministryně Válková ve středu uvedla, že Dohnalova slova prověří i z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti. "Mohu na to pouze reagovat tak, že mně jde jenom o to, aby byl v této zemi a v resortu spravedlnosti dodržován zákon," uvedl Dohnal.

"Jako příslušník bezpečnostního sboru a někdejší nejvyšší představitel Vězeňské služby ČR si generál Dohnal musí být vědom nebezpečí škodlivých následků svého jednání," píše ministerstvo v reakci na Dohnalův dopis.

Dohnal chce do pátku podat takzvaný rozklad proti rozhodnutí ministryně o jeho odvolání. Dokument ještě ladí se svými právníky. Rozhodnutí o odvolání považuje za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný.

Ministryně ho odvolala na začátku dubna. Důvodem odvolání podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic.

Ministerstvo už vypsalo výběrové řízení na nového šéfa věznic, zájemci mohou podávat přihlášky do 25. dubna.

Dohnal však vyhlášení výběrového řízení považuje za další porušení zákona. Tvrdí, že resort měl nejprve vypsat nabídkové řízení, podobně jako to nedávno udělal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při výběru nového policejního prezidenta.

Podle něj tak ministerstvo "přeskočilo" jeden krok, který nařizuje zákon. "Příslušníci ve stejné služební hodnosti jako náměstci a ředitelé bezpečnostních sborů byli úplně ignorováni. To je tak všechno za hranou, až je to neuvěřitelné," uzavřel Dohnal.

 

Právě se děje

Další zprávy