Ministerstvo dává od Bárty ruce pryč. Kvůli kmotrům

Radek Nohl Radek Nohl
6. 7. 2011 0:00
Ministerstvo dopravy tvrdí, že Bárta o severočeských "kmotrech" mluvil jen sám za sebe
Kvůli slovům o ústeckých kmotrech dává ministerstvo dopravy od Víta Bárty ruce pryč.
Kvůli slovům o ústeckých kmotrech dává ministerstvo dopravy od Víta Bárty ruce pryč. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo dopravy se distancuje od svého bývalého šéfa Víta Bárty (VV).

Nechce se dostat do problémů kvůli slovům faktického šéfa Věcí veřejných, který v lednu označil Patrika Oulického a Petra Bendu za kmotry ODS a sociální demokracie, kteří řídí Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji.

Bývalý šéf ústecké ČSSD Petr Benda se začal bránit a podal žalobu.

Teď jen několik týdnů před začátkem přelíčení odeslalo ministerstvo k soudu vyjádření, že Bárta v pořadu České televize Otázky Václava Moravce nemluvil za ministerstvo, ale pouze za sebe jako soukromá osoba.

"My v prvé řadě chceme prokázat, že žaloba by se vůbec neměla týkat ministerstva dopravy. I tak však rozporujeme možnost, že by výroky Víta Bárty mohly způsobit nactiutrhající následky," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Benda podal žalobu. Dám si ho k večeři, kontroval Bárta

Benda se žalobou již v lednu ohradil proti Bártovým slovům, který v ČT pronesl: "V Ústeckém kraji se mně podřízení smějí v tom, že management Ředitelství silnic a dálnic řídí Oulický s Bendou, což jsou slavní kmotři ODS a sociální demokracie, a nikoli ministr dopravy."

Krátce po Bendovi se do sporu vložil i expředseda ČSSD Jiří Paroubek, který na faktického šéfa VV podal trestní oznámení. "Dám si ho k večeři," kontroval Bárta poté, co bývalý šéf ústecké sociální demokracie žalobu podal.

Teď ale mlčí. A ministerstvo od něj dává ruce pryč.

"Vycházíme z dřívější judikatury, která říká, že výrok politika v diskusním pořadu nelze připisovat instituci nebo straně, ale jemu," podotkl Ptačinský. Městský soud v Praze se bude žalobou zabývat již v polovině srpna.

Proč jsem skončil? Nevím, říká bývalý šéf

Trestní oznámení podalo i ministerstvo dopravy, které si nechalo zpracovat audit.

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek a kmotr jeho dcery Petr Benda podali žalobu proti Bártovým výrokům.
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek a kmotr jeho dcery Petr Benda podali žalobu proti Bártovým výrokům. | Foto: Martina Machová

Šéf ŘSD krátce na to vyhodil ředitele chomutovské pobočky Renného Komínka a jeho zástupce Tomáše Hofmanna. Oba jsou mimo jiné i členy severočeské ODS.

A právě Hofmanna viní Bárta z toho, že bral úplatky, dopustil se zpronevěry, podvodu či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Komínek před několika dny Aktuálně.cz řekl, že dodneška neví, proč byl odvolán.

"Nikdo mi to nevysvětlil. Zatím jsem nebyl ani vypovídat na policii," prohlásil.

Ministerstvo prohlašovalo, že důkazy k tomu, že vedení ŘSD v Chomutově pochybilo, má. Zatím je ale nezveřejnilo.

ŘSD platilo za stavbu, která ani nezačala

První audit však například odhalil, že manažeři jezdili ve voze patřícím leasingové společnosti. Nájem auta hradila stavební společnost Skanska, která přitom patří k dodavatelům části úseku silnice R7 za více než dvě miliardy korun.

Stavební firma prý platila za octavii leasingové společnosti 13 tisíc korun měsíčně, na ŘSD posílá faktury za provoz auta ve výši 20 tisíc korun.

Skanska již odmítla tvrzení, že by automobil byl benefitem pro vedení firmy. Generální ředitel společnosti Dan Ťok tehdy uvedl, že je to vozidlo pro ŘSD a ne pro konkrétní osobu.

Aktuálně.cz v květnu upozornilo také na to, že společnosti Insky vyplatila chomutovská pobočka ŘSD 7,2 milionu korun za rekonstrukci mostu v obci Hora Svatého Šebestiána, aniž by s touto opravou vůbec firma začala.

 

Právě se děje

Další zprávy