Ministerstva zkoumají, jak zavést majetková přiznání

ČTK ČTK
25. 2. 2014 21:35
Proti zavedení majetkových přiznání vystupovali poslanci TOP 09 a Starostů a ODS.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstva spravedlnosti a financí se zabývají možnostmi, jak by bylo možné zavést majetková přiznání.

Vyplývá to z vyjádření jejich zástupců na úterním zasedání sněmovního petičního výboru, který se zabýval peticí za přijetí zákona o prokázání původu příjmů včetně možnosti zabavení nelegálně získaného majetku. Petici, kterou organizovala Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), podepsalo přes 150 000 lidí.

Ministerstva prověřují různé varianty majetkových přiznání. Rozbor předloží vládě, která některou z možností vybere, a připraví návrh zákona. Je prý otázka, zda se norma bude moci vztahovat i na minulost, protože zpětné působení zákonů je nepřípustné. "Pokud je cílem potrestat hříchy minulosti, je to velmi, velmi těžké," podotkl Karel Šimek z ministerstva financí.

Proti zavedení majetkových přiznání vystupovali poslanci TOP 09 a Starostů a ODS. "Pouštíte se na hodně tenký led," podotkl František Laudát (TOP 09 a Starostové), který se obává šikanování lidí. "Proč mají normální lidi trpět za to, že skupina lidí krade?" tázal se Laudát. Poslanec ODS Radim Holeček se zase ptal, zda se budou zřizovat domovní výbory, které budou na obyvatele dohlížet.

Koalice ale majetková přiznání podporuje. Poslanec Pavel Plzák (ANO) připomínal pravici, že principem "co bylo ukradeno, musí být vráceno" argumentovala u církevních restitucí. Majetková přiznání podporují i opoziční komunisté a hnutí Úsvit. Podle poslance hnutí Karla Fiedlera je třeba hledat formy, a nikoli shromažďovat argumenty, proč to nejde.

To, že zákon nesmí znamenat šikanování, zdůrazňoval před poslanci taky místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš. Petici zemanovců podepsal loni v červenci i prezident a čestný předseda této strany Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy