Miloš Zeman je první prezident s modrou knížkou

Jan Gazdík Jan Gazdík
12. 3. 2013 13:01
Václav Havel i Václav Klaus si vojnu na rozdíl od Zemana odkroutili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman má - na rozdíl od svých předchůdců Václava Havla a Václava Klause - modrou knížku.

V roce 1963 byl ze zdravotních důvodů dočasně zproštěn vojenské služby, o rok později pak trvale. Na vojnu tedy nikdy nenastoupil. V roce 1964 bylo Zemanovi 20 let.

Jak ale říká psycholog Slavomil Hubálek, kdo z vysokoškoláků měl před listopadem 1989 alespoň trochu rozumu a možností, tak si dovedl zařídit, aby nemusel rukovat.

"Tím ale nechci ani náhodou naznačit, že prezident Zeman je simulant," říká pro jistotu Hubálek.

Prezident důvody, proč byl zproštěn veřejné služby, osobně prezentoval: "Sám, a nějak se tím netajím, mám modrou knížku, měl jsem v mládí srdeční vadu, takže jsem byl osvobozen od vojenské služby," uvedl v televizi Prima.

Spis již nepřístupný

Detailně by šlo vyčíst zdůvodnění prezidentovy modré knížky z jeho osobního spisu, který je trvale uložen na Vojenské centrální registratuře Slovenské republiky v Trnavě. Od pondělí 11. 3. však kvůli ochraně soukromí hlavy státu není dokument přístupný ani badatelům.

Připomeňte si ve fotogalerii uvedení Miloše Zemana do úřadu prezidenta:

V Trnavě jsou uloženy spisy mužských populačních ročníků Československa 1920 až 1974. Každý spis neodvedeného muže obsahuje zpravidla různé posudky ze střední či vysoké školy a také z místa bydliště - v tomto případě pravděpodobně městského národního výboru v Kolíně, kde měl tehdy Zeman trvalé bydliště.

Zda je pro vrchního velitele ozbrojených sil výhodou, či nevýhodou, že nebyl na vojně, rozebírá už citovaný psycholog Hubálek.

"Tahle zelená řehole se kdysi považovala za součást mužské identity, dnes se to ale už tak nebere. Já jsem se třeba naučil na vojně lhát, což jsem předtím neuměl," říká psycholog  Hubálek a dává k dobrému historku, kdy na něj před nastoupenou jednotkou velitel praporu vyštěkl: "Hubálek, vy jste sice psycholog, ale pro mě jste obyčejnej debil."

"Odpověděl jsem mu, že od něj je to urážka, ale až mu to řeknu já, tak to bude diagnóza," vzpomíná psycholog.

Na druhé straně se Hubálek setkal u motostřeleckého pluku ve Znojmě s reprezentativním výběrem české populace. "Tahle škola mi jako psychologovi moc dala, a pokud vím, tak to prospělo i mnohým vysokoškolákům, kteří se později dostali do vedoucích funkcí. Když už nic jiného, tak se naučili jednat s lidmi velmi pestrého sociálního původu," míní Hubálek.

Klaus i Havel si vojnu odkroutili

Václav Havel si odkroutil dva roky u ženijního praporu v Českých Budějovicích. Později už jako prezident vzpomínal, že při stavbě mostů neustále někam padal. Václav Klaus to jako absolvent vojenské katedry VŠE dotáhl v záloze až na majora finanční služby. Dnes už je kvůli věku ve výslužbě.

Armádě se vyhnul i prezident USA Bill Clinton, což mu jeho protikandidát George Bush starší ve volební kampani v roce 1992 nekompromisně vyčítal s tím, že nemá kvalifikaci pro otázky bezpečnosti země, do jejíhož čela se chce postavit.

Bývalý šéf českého generálního štábu Jiří Šedivý však podobné argumenty zpochybňuje: "V době, kdy byl Miloš Zeman premiérem, jsme vstoupili do NATO. Není důležité, jestli si prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil odkroutí někde vojnu, ale zda rozumí bezpečnostním otázkám země, v jejímž čele se nachází, a také mezinárodním vztahům. A prezident Zeman prokázal v tomhle směru v minulosti nejednou vysokou kvalifikaci. O lecčems svědčí i to, že se chce podívat za českými vojáky do Afghánistánu."

Miloš Zeman také ve zmíněném rozhovoru na Primě připomněl, že jeho modrá knížka "ovšem neznamená, že si vojáků neváží".

Případní kritici Zemanova statusu "nevoják" by podle Šedivého neměli zapomínat ani na to, že v roce 2005 byla v Česku zrušena povinná vojenská služba. Budoucí čeští prezidenti - vrchní velitelé ozbrojených sil - budou tedy své generály povyšovat bez vlastních zkušeností s vojnou. Třeba takových, jakých si "užil" psycholog Slavomil Hubálek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy