Miliardový Mikuláš přál sportovcům

Petr Holub, Martina Macková
6. 12. 2006 18:45
Praha - Ve sněmovně začalo porcování medvěda. Rozpočtový výbor už sdělil ostatním poslancům, kam bude třeba rozeslat dárky za dvě miliardy korun.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát

Nejdůležitější sportovní organizací je Orel, který má blízko k lidové straně. Poslanci rozhodli, že činnost jeho brněnské pobočky podpoří více než padesáti miliony korun.

Svůj význam potvrdili další každoroční příjemci mimořádných dotací v řádu desítek milionů - atletický klub Sparta Praha, tenisté z Prostějova a hokejisté z Domažlic.

Ze všech kanalizací České republiky je nejdůležitější ta v Chrudimi-Vlčnově, která od sněmovny dostane téměř 25 milionů korun.

O polovinu méně než loni

Poslanci dokázali najít peníze, i když se jim ministr financí Vlastimil Tlustý pokusil utáhnout kohouty. Loni mohli poslat do svých obvodů rekordních sedm miliard. Polovinu této částky tradičně dostanou na investice mateřské, základní a střední školy. Děje se tak s vědomím ministerstva školství, které by peníze na rekonstrukce škol a stavu jejich tělocvičen těžko hledalo.

Ladislav Šustr (KDU-ČSL)
Ladislav Šustr (KDU-ČSL) | Foto: KDU-ČSL

U druhé poloviny už nejsou žádná omezení a tak se často dotuje i stavba bowlingu nebo golfových hřišť.

Letos poslanci přesunuli v rámci rozpočtu přes 14 miliard, z toho však většina byly účetní přesuny, anebo operace v rámci jednotlivých ministerských kapitol. K volnému použití tak zbyly "pouhé" čtyři miliardy a z toho ještě polovina musí být poslána do regionálních škol.

Pod taktovkou Orla

O jejich adresátech se už rozhodlo v rozpočtovém výboru. Dotace téměř pro všechny školy se vešly pod 15 milionů korun, výjimkou jsou základní škola v Gutově ulici v Praze 10 (25 milionů) a škola v západočeské Kdyni (17 milionů).

Poslanci ale přesto mají raději sport. Z kapitoly ministerstva školství na opravy školních budov totiž zároveň ubrali 150 milionů korun, které poslali do instituce jménem Všesportovní kolegium, jehož předsedou byl do roku 2005 člen rozpočtového výboru a předseda Orla Ladislav Šustr (KDU-ČSL).

"Tyto dotace jsou naprosto nezbytné," řekl deníku Aktuálně.cz Šustr. "Musíme provozovat a udržovat tělovýchovná zařízení. "Žádáme takto třetí rok po sobě a vždy prošlo 150 milionů i se souhlasem ministra," dodal.

Kolegium má peníze podle svého uvážení rozdělit mezi sportovní jednoty. "Rozdělovat bude podle přesných pravidel komise ministerstva školství, my podáme pouze návrhy," vysvětlil Šustr. Orel má dnes 17 tisíc řadových členů. "Majetek, který nám zbyl, je v dezolátním stavu, přitom k nám chodí cvičit padesát tisíc lidí. Stát se chová správně, že pomůže i našemu sdružení," dodal.

Sportoviště mají přednost i při rozdělování dvou miliard na tzv. pomníčky. Výjimečně oblíbené byly letos zimní stadiony, které se staví za víc než deset milionů nejen v Domažlicích, ale také v Krnově a Brumově.

Chudé hypermarkety

Poslanci investují i do úprav veřejných prostranství a ustrnuli se například nad pražskou čtvrtí Chodov. Protože tam vzniká největší nákupní centrum v celé republice, zaplatí parlament čtrnáct milionů na úpravu parku mezi hypermarkety.

Překvapivě málo peněz přidělili poslanci zdravotníkům. Uspěla jedině pražská Všeobecná fakultní nemocnice, která si za 30 milionů pořídí nové ARO. Nejdražší přístroj - magnetickou rezonanci za 10 milionů - přidělili zákonodárci Trutnovu.

Prakticky bez šance jsou naopak pozměňovací návrhy, které přednášejí poslanci přímo na schůzi sněmovny. Mohou žádat cokoli, přesto ze zkušenosti musí vědět, že jejich návrhy sněmovna za týden při definitivním hlasování o rozpočtu jen s několika výjimkami zamítne.

"Tento systém rozdělování peněz je nespravedlivější ze všech systémů. Kdo jiný má vědět, kde jsou naprosto nutně potřeba peníze než poslanec, který zná svůj obvod. Ministerský úředník to správně nikdy nerozdělí," míní Šustr, který se ale nebrání změnám.

Zítra tak navrhne společně se stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem zrušení tohoto systému posílání "malých domů", který poslanci všech stran hojně využívají. Ostře je dnes kritizovali kromě zelených i ministři Petr Nečas a Vlastimil Tlustý (oba ODS).

"Navrhovali jsme to už loni, ale tehdy pro náš návrh nehlasoval ani jeden z nich," dodává Šustr.

 

Právě se děje

Další zprávy