Mika v křesle ministra nejspíš nahradí náměstek Dusík

Pavel Baroch
8. 10. 2009 14:00
Jan Dusík kandidoval za Stranu zelených do europarlamentu
Foto: zeleni.cz

Praha - Ministra životního prostředí Ladislava Mika, který se nejspíš už v listopadu vrátí ke své práci v Bruselu, nejspíš jeho náměstek Jan Dusík, neúspěšný kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu.

"Zelení mě skutečně nejspíš navrhnou. Pokud mě pak osloví premiér Fischer a ostatní strany s tím budou souhlasit, jsem připraven nabídku přijmout," řekl Aktuálně.cz Dusík.

Věří, že by pro ostatní politické strany nemusel představovat zásadní problém, protože na ministerstvu životního prostředí už působil za různých vlád a pod různým stranickým vedením asi deset let.

Dusík už navíc pozastavil své členství ve Straně zelených, kde nezastává žádnou vysokou funkci.

Bursík odmítl Dusíkovo jméno potvrdit

O Dusíkovi jako Mikově nástupci se spekuluje už několik dní, exministr životního prostředí a expředseda zelených Martin Bursík, který se na výběru nového ministra významně podílí, ovšem odmítl jméno Jan Dusík potvrdit.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat. Jednáme o nástupci s premiérem Janem Fischerem," řekl Aktuálně.cz Bursík. Ve středečním rozhovoru v Radiožurnálu ovšem uvedl, že zelení už svého kandidáta na ministra mají.

Návrat do Bruselu

Miko do funkce nastoupil jen na přechodnou dobu a počítal s tím, že se na podzim po předčasných volbách vrátí do Bruselu, kde vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

Pokud by se nevrátil, hrozí mu podle informací z Evropské komise, že by o místo vysokého evropského úředníka přišel. V úřadě na něj například čekají důležitá rozhodnutí o evropské biodiverzitě.

 

Právě se děje

Další zprávy