MHD zdarma pro poslance končí. Praha bude pokutovat

mp, eli
17. 3. 2008 13:04
Praha na zákonodárce doplácí 1,3 milionu ročně

Praha - Poslanci a senátoři už kontrolu pražských revizorů neodbudou parlamentní legitimací. Dopravní podnik města Prahy totiž rozhodl, že v jeho vozech budou zákonodárci platit stejně jako všichni ostatní cestující.

Jak píší Lidové noviny, dopravce zareagoval na výzvu náměstkyně primátora Markéty Reedové (SNK-ED) a přestane doplácet na tuto poslaneckou výhodu. Podnik si spočítal, že ho bezplatné vození zákonodárců stojí ročně 1,3 milionu korun.

Iniciativa magistrátu vychází z listopadového rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který se usnesl, že jakýkoliv soukromý subjekt - tedy ani dopravce - není možné nutit poskytnout službu bezplatně.

Reedová: Ať jízdenky proplácí stát

"O tom, že by měli zákonodárci za MHD platit, jsem přesvědčena dlouhodobě. Předkládali jsme jako město Praha vlastní zákonnou iniciativu. Bohužel, poslanci si ji neodhlasovali," řekla Reedová Aktuálně.cz.

Účelem iniciativy není upřít poslancům a senátorům možnost bezplatně jezdit hromadnou dopravou, na což mají podle zákona o platech nárok. Cestu městem by jim ale měl hradit stát, ne soukromí dopravci.

"Nám by v podstatě stačilo, aby zákonodárci v MHD platili a pak si nechali například ty jízdenky proplácet. To by ale musela sněmovna a senát změnit systém náhrad," uvedla náměstkyně Reedová.

Ta také potvrdila, že připravila k tomuto problému materiál, který bude příští úterý projednávat městská rada. O bezplatném jízdném chce hovořit s předsedy obou parlamentních komor a přesvědčit je, že je oprávněné je zrušit.

Zákonodárci versus Student agency

Dopravní podnik města Prahy se k magistrátnímu návrhu zpočátku stavěl opatrně a chtěl počkat na změnu či zrušení zákona. Nyní už ale na neplatící zákonodárce chystá revizory. Praha bude vůbec prvním městem, které takové opatření přijalo.

Opírat se bude o rozsudek pražského obvodního soudu, který v listopadu 2007 řešil spor mezi autobusovým dopravcem Student Agency a europoslancem Josefem Zielencem a senátorem Igorem Petrovem, kteří využili zdarma služby společnosti.

Soud sice zamítl žalobu společnosti Student Agency na stát o náhradu jízdného za předem dohodnutou cestu obou zákonodárců, ale rozhodl, že zákon o bezplatném cestování ústavních činitelů České republiky se nevztahuje na soukromé dopravce.

 

Právě se děje

Další zprávy