Mezi lékaři sílí hlasy pro mimořádný sjezd

čtk, dom
27. 10. 2005 22:29
Praha - Lékařům vadí, že v čele jejich apolitické organizace stojí muž s významnou politickou funkcí.

V České lékařské komoře (ČLK) sílí hlasy, které volají po mimořádném sjezdu této stavovské organizace a změnu dosavadního povinného členství v nepovinné.

V ČLK je nyní na  40 tisíc lékařů a řada jich je však nespokojena s tím, že David Rath stojí v čele apolitické profesní organizace a současně zastává významnou politickou funkci jako první náměstek ministerstva zdravotnictví.

Vadí jim také skutečnost, že řízení komory nepředal viceprezidentce Heleně Fouskové, s níž je ve sporu. Napadají rovněž to, že Rathovi příznivci prosadili, aby řízení převzalo místo ní představenstvo.

"Vím již o několika okresech, které žádají o svolání mimořádného sjezdu," potvrdil František Plhoň z děčínského okresního sdružení ČLK. Sjezd musí být svolán, pokud o to požádá třetina okresních sdružení.

"Považujeme doktorku Fouskovou za legitimní nástupkyni doktora Ratha v čele ČLK. V případě, že budou nadále porušovány stavovské předpisy, jsme připraveni iniciovat a organizačně zaštítit mimořádný sjezd," řekla ČTK členka představenstva karlovarského okresního sdružení ČLK.

Předseda tohoto sdružení Karel Moravec soudí, že mimořádný sjezd by měl být svolán do Karlových Varů. "Mimořádný sjezd bude požadovat, aby bylo zrevidováno celé účetnictví, všechna daňová přiznání a všechny ekonomické vazby, které ČLK prostřednictvím představenstva a doktora Ratha má a měla. Je to velmi neprůhledné, jsou tam částky, které vyvolávají minimálně rozpaky, ne-li pocit nezákonnosti," řekl Moravec radiu Frekvence 1.

Střet zájmů při souběhu funkcí vytýká Rathovi prezident Václav Klaus, který ho proto zatím nejmenoval ministrem.

Souběh funkcí vadí i prezidentům lékárnické a stomatologické komory, kteří nechtějí s Rathem ve funkci náměstka jednat. Stejný názor má Koalice soukromých lékařů, reprezentující 20 tisíc lékařů.

Mnozí lékaři navrhují, aby byl na sjezdu zrušen předpis, kterým představenstvo umožnilo Rathovi souběh funkcí. "Na druhou stranu pokud budou dosavadní praktiky vedení ČLK pokračovat, bude vhodnější nepovinné členství. Díky doktoru Rathovi se ze stavovské organizace lékařů staly odbory, což vyhovuje zaměstnancům," podotkl Plhoň.

Rath má oporu v nemocničních doktorech, díky jejich hlasům obhájil několikrát na komorových sjezdech prezidentskou funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy