Metnar řídí obranu i bez Twitteru, není o něm slyšet. Rád řeším věci v klidu, říká

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
16. 9. 2018 11:30
Lubomír Metnar patří mezi méně viditelné členy kabinetu, v minulých vládách přitom ministři obrany patřili k těm nejvýraznějším. Tichý styl řízení resortu ale podle informací od Metnarových podřízených a od vojáků zklidnil poměry v resortu.
Ministr obrany Lubomír Metnar
Ministr obrany Lubomír Metnar | Foto: Honza Mudra

Praha - Na porovnání výsledků práce Karly Šlechtové a jejího nástupce Lubomíra Metnara je ještě brzy, jeden rozdíl je ale zcela zřejmý už teď. Současný ministr obrany, který resort vede necelé tři měsíce, zvolil zcela odlišnou mediální strategii. Namísto razantních prohlášení vede úřad jako jeden z nejtišších ministrů vůbec.

Jeho předchůdci, sídlící v budově bývalé kadetky a později vysoké školy válečné, přitom patřili k nejznámějším ministrům vůbec. Jména Vlasty Parkanové, Martina Bartáka, Alexandra Vondry či Martina Stropnického jsou v povědomí dodnes.

Největší kontrast je mezi Metnarem a jeho přímou předchůdkyní Šlechtovou, která své úřadování doprovázela hojnou aktivitou na sociálních sítích a nechávala se často vidět i v terénu, například při návštěvách jednotek.

Metnar říká, že svůj komunikační styl od předchozího angažmá v čele ministerstva vnitra příliš měnit nemusel. "Mám svůj styl práce, který se mi v minulosti osvědčil. Snažím se řešit věci v klidu, konečný výsledek je potom většinou mnohem efektivnější, než když je člověk ve stresu," popisuje.

Tvrdí, že s kolegy jedná na rovinu a že jeho změny jsou na resortu vnímané a přijímané velmi pozitivně. Podobně kladně své účinkování ale hodnotila i Šlechtová.

Bez Facebooku a Twitteru. Zatím

Rozdíly v jednání obou politiků nominovaných hnutím ANO, které vládne na obraně souvisle od ledna 2014, jsou nicméně znát. Metnar na rozdíl od Šlechtové nemá facebookový ani twitterový profil. Když mluví, jeho hlas postrádá ostrou naléhavou dikci, typickou pro rázněji vystupující exministryni.

Ta ve funkci používala - a dodnes používá - příměr, že na ministerstvu obrany rozplétala lobbistické pavučiny. Metnar se ale od začátku silným výrokům brání. Ačkoliv lobbistické tlaky na ministerstvu, které centrálně dělá nákupy za desítky miliard, logicky existují. Krátce po nástupu do funkce například v rozhovoru pro Aktuálně.cz metaforu s pavučinami odmítl. "Jsem obezřetný, ale nic nemusím rozplétat," prohlásil. Nic údernějšího neřekl.

Metnarovi podřízení nicméně ministra k aktivitě na sítích přesvědčují. "Ministr zvažuje založení twitterového účtu. Vnímá ho jako příležitost reagovat a komentovat aktuální dění a současně jako kanál k tomu, aby veřejnost získala konkrétnější představu o agendě ministra obrany," říká mluvčí Alžběta Címová.

O Metnarovi se píše, ale nejsou v tom emoce

Porovnání pomocí služby Google Trends ukazuje, že Šlechtová je výrazně známější než Metnar. Jenže tento nástroj není úplně průhledný a jeho data nemusí v tomto případě být vypovídající. Jinou perspektivu ukazují čísla mediálního archivu Newton, podle nichž padlo jméno Karly Šlechtové za jejího funkčního období v celostátních médiích, na serverech a v ekonomických či politických titulech v průměru 675krát měsíčně, u Lubomíra Metnara to bylo 810krát měsíčně.

Přitom se Metnar zatím nedostal do podobných problémů jako Šlechtová, které lidé často vyčítali snímek se psem u hrobu neznámého vojína či přehmat s legionáři bojujícími "proti Hitlerovi". Nečelil také sérii článků s negativní konotací, kterou o Šlechtové přinesly Lidové noviny ze svěřenského fondu předsedy vlády Andreje Babiše.

Rozptylovat zatím musel jediný problém - podezření, že opsal diplomovou práci. Na rozdíl od svých dnes už bývalých vládních kolegů Taťány Malé (ANO) a Petra Krčála (ČSSD) podezření ustál. Za pasáže, které neoznačil jako citace, se omluvil. Ostravská univerzita uvedla, že se nedopustil vědomého plagiátorství, ale připustila, že by dnes Metnar práci z roku 2004 neobhájil.

Větší klid, pochvalují si lidé z obrany. Šlechtová je kritická

Co to všechno znamená pro obranu a především armádu? Čtyři vyšší úředníci ministerstva obrany a důstojníci, s nimiž on-line deník Aktuálně.cz hovořil, mluvili o "opatrném optimismu" a popsali atmosféru v resortu jako zřetelně klidnější a konstruktivnější. Podle vyjádření jednoho z nich je výrazně jednodušší dosahovat shody či kompromisu - a také zůstat u dříve přijatých rozhodnutí. Ve výsledku tak podle nich ministerstvo pracuje efektivněji.

Jiný z nich označil Metnara za introverta, který zřejmě plní zadání Andreje Babiše, aby o armádě a resortu obrany nebylo příliš slyšet. To ale v konečném důsledku nemusí být v rozporu s potřebami vojska.

Metnarova předchůdkyně ve funkci Karla Šlechtová po odchodu nicméně fungování ministerstva často kritizuje.

Když například Česká televize uvedla, že resort plánuje nakoupit pásové obrněnce za rekordní sumu skrze přímé oslovení výrobce, napsala na Facebook: "Bez výběrového řízení obměna pozemní vojenské techniky za 53 miliard korun ze strany ministerstva? Tak kdo se stane dodavatelem, není složité. Snad už lidem dojde, jak to na ministerstvu chodí a proč jsem se nehodila," uvedla exministryně.

Šlechtová svůj odchod zdůvodňovala tlakem zbrojařské lobby, která prý byla nervózní kvůli jejímu důrazu na zadávání zakázek podle pravidel. Kritici naopak říkali, že její extrémní podezíravost armádní nákupy paralyzovala.

Jednou z prvních zakázek, uzavřených za Metnarova působení, byla smlouva na dodání obrněných vozů Titus za téměř sedm miliard včetně pětileté podpory. Nákup předtím stál kvůli tomu, že firma Tatra Trucks ze zbrojařského holdingu CSG rodiny Strnadových neměla bezpečnostní prověrku. Vozidla vyráběná francouzskou zbrojovkou Nexter Systems nakonec armádě dodá jiná součást CSG, výrobce radarů Eldis, který prověrku má.

 

Právě se děje

Další zprávy