Město kritizuje politika: Romy má za lůzu a opice

Martina Macková
18. 7. 2007 17:02
Břeclav se distancuje od svého zastupitele

Co řekl Nepraš

"Vždyť tady taky žijete. Nebo je to v Praze jiné? Je to přece určitá skupina, která se páří napříč, žije jich čtyřicet v jedné místnosti, nemají základní hygienické návyky. Jako ta opice se naučí přijít na úřad a říct si o sociální přídavky. Politici jen zavírají oči. Legislativní kroky nemají žádný dopad. Je to černá šepleť, sebranka hajzlů, lůza. Klidně si to napište, kam chcete."

Břeclav - Vedení jihomoravské Břeclavi se distancovalo od výroků zastupitele Tomáše Nepraše, který v rozhovoru pro Aktuálně.cz mluvil o Romech jako o lůze a sebrance hajzlů.

Redakce se na Nepraše obrátila, když se snažila zmapovat, kteří politici v Česku sbírají body na rasově podbarvené rétorice. Během interview se komunální politik přirovnal k Mengelemu, zpochybnil genetickou výbavu Romů a přirovnal je k opicím.

Poté požádala redakce město o odpověď na otázku, zda podobnou rétoriku považují za normální a přijatelnou. Radní si tento bod ihned zařadili na program jednání. Pak odepsali:

"Přesto, že se i město Břeclav potýká s všeobecně známou romskou problematikou, způsob vyjadřování zastupitele Tomáše Nepraše v této věci rozhodně není namístě. Ing. Tomáš Nepraš (Volba pro město) je opoziční zastupitel a jeho názory nemůže vedení města nijak ovlivnit. Jeho výroky na toto téma je nutno chápat jako projev soukromé osoby. Vedení města se s takovým vyjadřováním a myšlením neztotožňuje."

Ještě včera bylo všechno jinak. Předchozí výroky Nepraše - v nichž o Romech mluvil jako o ludrách a pak vysvětloval, že má technické vzdělání a proto nepoužil správně latinský výraz pro vydru, vedení města odmítalo řešit.

Místostarosta Břeclavi Pavel Dominik Aktuálně.cz řekl, že město se výrokem zastupitele nijak nezabývalo a ani nebude. "Vyšly články v novinách a tím to zhaslo. Jeho vysvětlení mě pobavilo, ale je to jeho problém," řekl Dominik.

 

Právě se děje

Další zprávy