Mešity do Česka nepatří, tvrdí lidovci před volbami

Lenka Smyčková
27. 7. 2009 12:25
Tolerance není naivita, říká místopředseda KDU-ČSL David Macek
Jedna mešita už v Brně je. Ale nemá minaret.
Jedna mešita už v Brně je. Ale nemá minaret. | Foto: Jiří Hloušek

Brno - Lídr jihomoravské kandidátky za KDU-ČSL Stanislav Juránek a místopředseda lidovců David Macek se postavili proti stavbě nové mešity v Brně. "Jedna věc je tolerance, druhá naivita," vzkázal Macek muslimům.

Nové mešity by podle obou lidovců neměly stát ani nikde jinde v Česku.

"Neměli bychom v České republice opakovat chyby, kterých se vůči muslimům dopustili v Evropě," dodal Macek.

"V Jemenu nebo Saúdské Arábii také nejsou kostely. Jejich stavba je tam naprosto nemožná," připomněl bývalý hejtman Juránek.

V Brně už jedna je. (Ne)stačí

Muslimové mají jednu mešitu na Vídeňské ulici v Brně již jedenáct let. Před vznikem pražské modlitebny byla vůbec prvním muslimským svatostánkem v Česku. Rozrůstající se brněnské komunitě vyznavačů islámu ale začíná být těsná.

Podle předsedy brněnské islámské nadace Muníba Hasana jeho souvěrcům chybějí především přednáškové sály a studovny. Oficiálně zatím muslimové o stavební povolení nepožádali, nemají ani vybrané vhodné místo.

Lidovecký místopředseda David Macek:
Lidovecký místopředseda David Macek: | Foto: Ludvík Hradilek

Muníb Hasan již dříve prohlásil, že doufá v to, že město muslimy podpoří. Dosud totiž panovaly mezi domorodými Brňany a přistěhovalci z muslimských zemí velmi dobré vztahy.

Lidovecký náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský už ale místním muslimům vzkázal, že jeho spolustraníci sedící v radě i zastupitelstvu záměr nepodpoří. "Osobně se domnívám, že Brno již jednou svoji tolerantnost vyjádřilo tím, že nechalo postavit mešitu na Vídeňské ulici, to stačí," uvedl Rychnovský.

Zastupitelé, úředníci i obyvatelé Brna vystupovali i proti stavbě první mešity. Nakonec se muslimům podařilo modlitebnu prosadit, ale bez typické věže - minaretu. Ten by prý narušoval kolorit města.

 

Právě se děje

Další zprávy