Melčák: Udělal jsem dost. Možná půjdu objímat stromy

elb, tof
10. 9. 2009 21:05
Miloš Melčák uspěl se svou stížností u Ústavního soudu
Foto: Jan Langer

Brno - Poslanec Miloš Melčák se zapsal do historie. Po jeho stížnosti Ústavní soud zrušil zákon, který měl vést k předčasným volbám. Poprvé v historii bylo původně vyhlášení konání voleb zrušeno.

"Jsem velmi spokojený," uvedl po verdiktu Melčák, který byl jednání soudu přítomen spolu se svým advokátem Janem Kalvodou. "Je to jen vítězství práva a demokracie a pojistka proti tomu, aby se zbláznění politici mohli ujmout neústavní cestou moci."

Poslanec zároveň nevyloučil podání další stížnosti. "Pan poslanec bude jednat až na základě toho, jak se zítra dohodnou poslanci," řekla dnes večer Melčákova asistentka Miluše Stará. "Zatím nemůžeme předjímat."

Miloš Melčák ještě před jednáním soudu poskytl Aktuálně.cz rozhovor, v němž popisuje nejen historii, jak jeho stížnost vznikala. Říká také, jaké jsou jeho další plány.

Volme na konci dubna

A.cz: Objevily se informace, že vaše stížnost byla jen důsledkem toho, že vám ODS odmítla pomoci v jisté osobní situaci?

To je útok proti mně, který jsem sám zaznamenal od pana Ratha. Tvrdil, že jsem prý potřeboval pomoc pro syna. To je vyložená lež, můj syn mnoho let pracuje u různých firem, dnes pracuje u zahraniční firmy a nikdy neměl takové problémy, které byly předestírány. Je to vylhané. Nic takového se nestalo.

A.cz: Jakému tlaku jste ještě čelil poté, co jste stížnost podal? 

Nechci to komentovat. Jakékoliv vyjádření zase vyvolá další vlnu emocí a obviňování z paranoi.

A.cz: Jaký je ideální termín, kdy by se měly volby podle vás konat?

Rozhodně by to mělo být až po novém roce, někdy začátkem dubna. Ale klidně by tato vláda mohla dovládnout do konce volebního období.

A.cz: Proč by neměly být volby dříve?

Je to jediná možnost, jak zajistit, aby naše země měla rozpočet v termínu. Sázím dolar proti knoflíku, že bude rozpočtové provizorium, pokud se volby budou konat dřív než v příštím roce.

Nebyl jsem sám

A.cz: Za stížností stojíte sám nebo skupina lidí. Proč jste mluvil v množném čísle, když jste minulý týden o ústavní stížnosti mluvil?

V podstatě jsem se obrátil na Jana Kalvodu. My jsme ta dvojice, která stála u zrodu stížnosti. Znal jsem jeho postoj, že se mu zákon o rozpuštění sněmovny nelíbí.

A.cz: S kým jste tu stížnost ještě konzultoval?

Pochopitelně s rodinou, od které mám podporu. Pak to byly náhodné konzultace typu, co se stane, když tato vláda bude vládnout dál. Nebo zda stížnost nepodávat, aby se raději schválil rozpočet.

A.cz: Bavil jste se o stížnosti s Milošem Zemanem?

Já jsem s ním nemluvil už několik měsíců.

A.cz: Platil jste to vypracování stížnosti vy sám?
Tuto věc nebudu komentovat. To je záležitost našeho vztahu.

Pro naši zemi jsem už udělal dost

A.cz: Chystáte se do penze, máte představu, co budete dělat?
Všechno možné, mám čtyři vnoučata, to je krásná náplň. Už se na to opravdu těším. Myslím si, že jsem pro naši zemi udělal už dost služeb.

A.cz: Nespílají vám příbuzní, sousedé naopak, že jste této zemi spíš zavařil?
Naopak. Touto ústavní stížností se navíc vyjasnily věci, na které upozorňují mnozí právníci. Že by bylo možné měnit Ústavu, jak by se komu hodilo, pokud by se tato praxe stala běžnou. Že by vám sebrali majetek, prodloužili volební období…

A.cz: Co jste si z případu ještě vzal?

Ukázalo se, že selhal Senát, takzvaná ústavní pojistka. Tomu ústavnímu zákonu se nepostavil, protože senátoři byli svými stranami donuceni, aby to nedělali. Poučení z celé té kauzy je, že Senát může selhat, pokud je pod vlivem stejných politických stran, které sedí v Poslanecké sněmovně. A to je vzkaz voličům.

A.cz: Bude váš odchod do důchodu definitivní, nebo se ještě budete v politice nějak angažovat?
Jestli mi vystačí objímání stromů, jako panu Zemanovi? Na tuto otázku se nedá odpovědět.

A.cz: Od vás se tedy už naše země nedočká dalšího politického překvapení?
Nevím. V politice se nesmí říkat nikdy…

 

Právě se děje

Další zprávy