Medveděv si s sebou veze šéfa Rosatomu, půjde o Temelín

Tereza Šídlová
7. 12. 2011 18:31
Rusové se českým firmám chystají slíbit zakázky za tři miliardy euro
Foto: Reuters

Praha - V pozadí návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze je boj o tendr na dostavbu jaderné elekrárny Temelín. Jde o 200 miliard korun.

Medveděv dostal pozvánku od svého protějšku Václava Klause. Aby ale stihl v Praze alespoň krátkou schůzku s premiérem Petrem Nečasem, který ve čtvrtek odjíždí do Bruselu, posunul ruský prezident dokonce i termín návštěvy.

Právě Nečasova vláda bude rozhodovat o tom, kdo Temelín dostaví. Jaderný tendr za 200 miliard korun je tak klíčovým tématem. Svědčí o tom i Medveděvův doprovod, v delegaci bude i Sergej Kirilenko, šéf Rosatomu, který se o zakázku přes firmu Atomstrojexport uchází.

"Neumím si představit, že by se Temelínu prezident Medvědev v Praze nevěnoval, ve své delagaci konec konců přiváží i šéfa Rosatomu, pana Kirilenka," řekl Aktuálně.cz český velvyslanec v Rusku Petr Kolář.

"Pochybuji ale, že by tématu bylo věnován více prostoru než sdělení Rusů, že oni nám poskytnou nejlepší nabídku, a my za něj poděkujeme," dodal.

Ruské argumenty

Prezident Ruska se bude v Praze snažit odstranit předsudky Čechů vůči ruským zájemcům o dostavbu Temelína. Přestože rusko-české konsorcium Atomstrojexport, Gidropress a Škoda JS v případě vítězství v temelínském tendru slibuje lukrativní zakázky českým firmám na samotné dostavbě jaderné elektrárny a tím se zakázce přibližuje, česká vláda se dlouhodobě brání energetické závislosti na Moskvě.

Bezpečnostní informační služba (BIS) navíc už několik let po sobě varuje před zvýšenou aktivitou ruských tajných služeb v Česku s cílem posílit vliv na zdejší ekonomiku a energetiku.

Medveděv si připravil silnou argumentaci. Česko a Rusko podepíše deklaraci, jejíž součástí jsou kontrakty pro české firmy v celkové hodnotě tří miliard euro přímo na území Ruska. Mezi nimi je i spolupráce českých dodavatelů na dostavbě železnice na Urale.

"Tři miliardy jsou objem, který vzniká součtem kontraktů a dokumentů, které budou podepsány v průběhu zítřejšího dne a měly by připadnout českým firmám. Ta suma je rozdělena do příštích let. Kromě železnice na Urale se týká například nových energeických zdrojů v Ruské federaci," řekl Aktuálně.cz náměstek ministerstva průmyslu Martin Hovorka.

Ústupek s vrtulníky

Ruský deník Kommersant ve svém úterním vydání poznamenal, že česko-ruské smlouvy jsou ústupkem Moskvy Česku s cílem zlepšit ruskou pozici v temelínském tendru.

Temelín
Temelín | Foto: Jan Langer

Společnost Letecké opravny Malešice dostanou "svolení" opravovat ruské vrtulníky využívané třetími státy. "Podařilo se dohodnout, že se tento projekt oddělil od dlouhé debaty o licencních obecně," připustil ústupek velvyslanec Kolář.

Medveděv se ve čtvrtek potká nejen se svým českým protějškem, ale i premiérem a dalšími ministry vlády. V delegaci nebude chybět nedávno jmenovaný ministr průmyslu Martin Kuba.

Ministr obrany Alexandr Vondra za sebe na jednání na Hradě pošle svého náměstka Jiřího Šedivého. Programu se má zúčastnit i ministr kultury Jiří Besser, kterého kvůli kauze bytu na Floridě zřejmě čeká v nejbližší době rezignace na ministerskou funkci.

Rychlý odjezd do Bruselu

Nečas se s Medveděvem potká jednak ve čtvrtek na slavnostním obědě na Hradě, později oba politiky čeká i separátní schůzka. Proběhne tak trochu "za běhu". Nečas už má být totiž kolem sedmé hodiny večerní v Bruselu na neformální večeři hlav států unijní sedmadvacítky před klíčovým jednáním sedmadvacítky. Právě kvůli Nečasově unijnímu programu se přesouvala Medvěděvova návštěva z pátku už na čtvrtek.

Ministr Karel Schwarzenberg je v Bruselu už od středy. Jedná tam na schůzce ministrů zahraničí členských států NATO. Právě s Aliancí má Moskva napjaté vztahy, především kvůli protiraketovému deštníku NATO.

Právě ten má přijít na pořad jednání i v Praze. Česko-ruské vztahy navíc ještě nedávno charakterizovala velká nedůvěra a oboustranné provokace. A bylo to především právě kvůli tehdy zamýšlenému českému zapojení do protiraketového deštníku.

Je to právě prezident Václav Klaus, kdo v Česko propaguje zklidnění vztahů s Moskvou.

Prezident Dmitrij Medveděv bude v Praze otevírat výstavu ruských carských klenotů. Kvůli této expozici se v Česku dokonce narychlo měnil zákon na ochranu zapůjčených uměleckých děl tak, aby se jich u českých soudů nemohli domáhat případní potomci původních majitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy