Mě už to taky s*re, postěžoval si Fiala ve sněmovně. Výrok zachytil mikrofon

Video Video
12. 1. 2022 17:16
Premiér Petr Fiala (ODS) při jednání sněmovny o vyslovení důvěry vládě na chvíli ztratil nervy. Politik, který si zakládá na distingovaném vystupování, řekl vedle sedícím ministrům, že už ho "to taky s*re". Výrok však pronesl v době, kdy nikdo nemluvil, takže jeho slova zachytil i mikrofon.
Mě už to taky s**e, utrousil premiér Fiala v Poslanecké sněmovně | Video: PSP ČR

Jednání o vyslovení důvěry vlády začalo již od rána a vzhledem k vysokému počtu přihlášených poslanců do rozpravy může trvat i několik hodin. Například bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš hovořil takřka hodinu a půl, podobně dlouhý projev měl i předseda SPD Tomio Okamura. Ve středu odpoledne se o slovo hlásilo více než 40 poslanců. 

Podle pravidel sněmovny se celého jednání musí účastnit všichni ministři. V případě, že některý z nich chybí, se musí debata přerušit do doby, než budou v sále všichni členové vlády. Právě v momentě, kdy předsedající sněmovny Věra Kovářová (STAN) z tohoto důvodu přerušila jednání poslanců na pět minut, řekl premiérovi předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, že to musí vydržet. "Mě už to taky s*re," reagoval Fiala, jehož slova zaznamenal mikrofon. 

Ačkoliv se jednání sněmovny protáhne na několik hodin, očekává se, že vláda důvěru dostane. Hnutí ANO a SPD je sice proti, ale vláda má ve dvousetčlenné sněmovně většinu 108 poslanců. K vyslovení důvěry přitom stačí nadpoloviční většina přítomných.

Nejdůležitější dění ve sněmovně popisujeme v tomto článku.



 

Právě se děje

Další zprávy