Masaryk, hala a Koudelka. Kterak Hašek k ČSSD přišel

Martina Machová Martina Machová
17. 3. 2011 12:19
Reportážní portrét cesty Michala Haška až (téměř) na vrchol ČSSD
V roce 2002 na kampani do poslanecké sněmovny
V roce 2002 na kampani do poslanecké sněmovny | Foto: Archiv Zdeňka Škromacha

Drásov - "Jak je to dlouho, co tu Michal Hašek není? Deset let?" obrací se starostka Drásova Martina Bočková ke své asistentce.

"Po takové době toho tady už asi moc nenajdete," míní energická žena a usedá za hromady papírů ve své kanceláři.

Je v politice nováček, stejně jako před lety jeden z dnešních favoritů na volbu předsedy nejsilnější opoziční strany Michal Hašek. Muž, který se v pátek pokusí na sjezdu strany v Brně vyhodit ze sedla Bohuslava Sobotku, začínal právě zde svou politickou kariéru.

V Drásově vyrůstal, založil tu místní sociální demokracii, úspěšně kandidoval do zastupitelstva, stal se místostarostou, starostou. Nakonec tu na kandidátce ČSSD vstoupil do vysoké politiky.

Stopa po Michalu Haškovi v Drásově skutečně již chladne. Známky jeho úřadování lze přesto ještě ve vsi najít. "Jeho největší zásluhou je sportovní hala. Dotace na ní vyběhal on, od té doby zažil Drásov sportovní boom," vypichuje Bočková.

A jestli našla nějakého Haškova kostlivce? "Ne, na sto procent zde žádný skandál nenajdete," vrtí hlavou.

Pro místní je médii propíraný rodák tak trochu atrakcí. Zná ho tu kde kdo. Seniorky na ulici jej chválí jako slušného mladíka a schopného místostarostu, jeho vrstevnice vzpomíná, že patřil mezi vzorné studenty. "Byl hodně na učení, bylo na něm vidět, že chce, aby z něj něco bylo," vzpomíná.

V obci stále bydlí jeho rodiče a přátelé z dětství. A deník Aktuálně.cz není evidentně první, kdo se místních na muže, který by jednou mohl být premiérem, ptá.

"Už nebudu médiím nic říkat. Byli tu již troje a vždy to překroutili," odmítá rozhovor někdejší starosta obce Jiří Šup, který Haška střídal.

Bohuslav Sobotka je již poslancem. Na kampani s Michalem Haškem
Bohuslav Sobotka je již poslancem. Na kampani s Michalem Haškem | Foto: Archiv Zdeňka Škromacha

Seminárka s Masarykem

Když pak mluví o svých počátcích sám Hašek, zmiňuje dvě jména - Koudelka a Masaryk.

Někdejší dlouholetý sociálně demokratický poslanec, později náměstek nejvyšší žalobkyně Vesecké Zdeněk Koudelka, mu oponoval středoškolskou odbornou práci na téma První republika.

Později, během Haškových studií na brněnských právech, si ho - již jako jeho kantor - vybral za poslaneckého asistenta.

A ani vstup do komunální politiky podle Haška nebyla úplná náhoda. "S kamarádem jsme točili video magazíny - reportáže o tom, co se děje ve vsi. V Drásově byla jedna z prvních kabelových televizí," vzpomíná jihomoravský hejtman.

Amatérské snímky o dění na radnici pak pouštěli ve smyčce svým sousedům co čtrnáct dní.

Byla otázka času, kdy aktivní a cílevědomý místostarosta začne stoupat žebříčkem jihomoravské ČSSD.

"Na konci devadesátých let došlo v našem okresu k rozporům. Chtěli jsme, aby se místní politika dělala jinak," líčí nástup nové generace, jíž byl Hašek součástí, dnes již bývalý předseda ČSSD v okrese Brno - venkov Daniel Dallago.

Spolu se Škromachem v okrese Brno - venkov
Spolu se Škromachem v okrese Brno - venkov | Foto: Archiv Zdeňka Škromacha

Doyen jihomoravské ČSSD a exministra vnitra Václav Grulich si ovšem v případě Haškových předchůdců nebere servítky. "Neměli jsme tam svého času nejlepší vedení," líčil situaci.

Hvězda vstoupá vzhůru

Jako politický talent, který se již "oťukal" v komunálu, jej následně sociální demokracie vyslala do krajských voleb. Uspěl. Netrvalo dlouho a vedl klub krajských zastupitelů.

V té době získal v ČSSD i mocného mentora. Zatímco jeho současného soupeře Bohuslava Sobotky se kdysi "ujal" Václav Grulich, Hašek našel patrona ve Zdeňku Škromachovi, bývalém ministru práce.

Škromach na uvedení svého chráněnce do pražské politiky vzpomíná takto: "Standa Gross šel do vlády a já ho vystřídal v čele poslaneckého klubu. Musel jsem urychleně hledat nového tajemníka. Ibl šel totiž s Grossem na vnitro. Napadl mne Michal Hašek."

Chtěl právníka a někoho organizačně schopného. "Znali jsme se z jižní Moravy, kde se mnou spolupracoval už na kampani," dodává Škromach, který mezi jihomoravskými straníky platí za hledače mladých politických talentů. Hašek se díky němu stal tajemníkem poslaneckého klubu ČSSD.

Hry kolem tajemníka

Z doby, kdy se Haškova práce tajemníka chýlila ke konci, se také začala tradovat rivalita mezi oběma nynějšími soupeři o křeslo předsedy strany.

Sobotka, v té době již několikanásobný poslanec, vystřídal Škromacha v čele klubu. Škromachova člověka u toho nepotřeboval.

Podle jedné verze Sobotka Haška z místa prostě vyhodil. Podle jiné verze odešel Hašek sám. Důvod? Sám kandidoval do sněmovních voleb a nechtěl být kolegy vnímán jako jejich bývalý úředník.

Hašek nabízí verzi třetí: Místa se prý vzdal, protože se stal starostou Drásova a musel se vrátit na jižní Moravu.

Brzy byl ovšem zpět v Praze - jako poslanec a Paroubkem podporovaný předseda poslaneckého klubu.

Praha-Morava-Praha

Rychlou výměnu mezi jižní Moravou a Prahou pak Michal Hašek zopakoval ještě jednou - při volbě hejtmana a následně opět poslance.

Jako nově zvolený hejtman odešel po volbách v roce 2008 ze sněmovny.

O dva roky později se během předčasných voleb nechal dopsat na 11. místo jihomoravské kandidátky. Díky preferenčním hlasům přeskočil i jejího lídra - Bohuslava Sobotku.

"Michal má většinou své kroky dopředu dobře rozmyšlené," komentovala svého již někdejšího spolustraníka bývalá předsedkyně a poslankyně jihomoravské ČSSD Zuzana Domesová. Sama ČSSD již opustila.

 

Právě se děje

Další zprávy