Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

1. Jezděme do krajů spolu. Ne, raději zvlášť…

Už při zmínce o cestách obou kandidátů do regionů za stranickými kolegy by šlo poukázat na jeden rozdíl. "Já jsem chtěla, abychom jezdili za členy TOP 09 s kolegou Tomášem společně, ale on to odmítl. Myslím, že je to škoda, členové by měli větší možnost nás poznat a porovnat," říká Adamová Pekarová. 

Tomáš Czernin její slova potvrzuje, skutečně mu navrhovala, aby před členy vystupovali společně. A on to opravdu odmítl. "Říkal jsem Markétě, že by to mohlo vést ke konfrontaci, ke sporům. A to já jsem nechtěl. Myslím, že je lepší, když nás uslyší členové strany každého zvlášť," míní.

Mimochodem, je také zajímavé, jak jeden druhého nazývají. Ona o něm mluví jako o "kolegovi Tomášovi", on jako o "Markétě". Alespoň tak tomu bylo v rozhovorech pro Aktuálně.cz, kdy měli mluvit o sobě navzájem.

 

Právě se děje

Další zprávy