Marie Benešová míří na Hrad jako Zemanova poradkyně

Martina Machová Martina Machová
2. 5. 2013 14:39
Hrad ruší politický odbor a bude mít tým expertů, vedle Benešové v něm bude Rusnok i Čuba
Marie Benešová na (pro ni) neúspěšném březnovém sjezdu ČSSD.
Marie Benešová na (pro ni) neúspěšném březnovém sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Někdejší nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová bude externí poradkyní prezidenta Miloše Zemana ve věcech právních.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil prezidentův kancléř Vratislav Mynář i sama politička.

"Dohodli jsme se, že budu v týmu poradců, kteří se budou scházet při pátku v Lánech a že budu externě spolupracovat s Hradem. V tom prvním případě jde o post neplacený, v tom druhém se konkrétní obrysy ještě budou dolaďovat," popsala spolupráci Marie Benešová.

Ta se tak stane členkou poradního sboru, který by měl nahradit politický odbor, který existoval za prezidentské éry Václava Klause či už jeho předchůdce Václava Havla.

S ním totiž současné vedení na Hradě nepočítá. Kancléř Mynář místo něj chce expertní odbor, složený právě z externích poradců jako Benešová, v jehož čele by stál on sám. 

"Je to návrh pro pana prezidenta, který už jsem s ním částečně diskutoval, ale nemáme to politicky uzavřeno," upřesnil svoji vizi Mynář.

Agenda současného politického odboru by měla spadat přímo pod kancléře.

Kromě Marie Benešové a Vratislava Mynáře by v tomto poradním sboru měl usednout místopředseda SPOZ Martin Nejedlý, který je poradcem pro spolupráci s podnikateli, pro záležitosti ekonomické pak Jiří Rusnok a pro agendu zemědělství František Čuba.

Marie Benešová patří dlouhodobě mezi blízké přátele a spolupracovníky Miloše Zemana. Na březnovém sjezdu ČSSD neobhájila post ve stranickém vedení a přišla také o funkci ministryně spravedlnosti ve stínové vládě sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy